Медия без
политическа реклама

Една година с Гешев - от зле към по-зле

Нито едно важно дело от началото на мандата на новия главен прокурор не стигна до съда, а скандалите във властта се замитат под килима

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Напук на протестите главният прокурор поиска от парламента още по-широки правомощия.

Измина година от почти единодушния избор на членовете на Висшия съдебен съвет, който направи Иван Гешев главен прокурор. Това време не му стигна, за да обори убеждението у мнозина, че държавното обвинение се използва за бухалка срещу противниците и чадър за властта. Случи се точно обратното - действията на Гешев и подчинената му структура изкараха на протест хиляди хора, които в продължение на близо 4 месеца искаха на площада неговата оставка и тази на правителството.

Потвърдиха се опасенията за главния прокурор,

че се назначава със задкулисни договорки. Въпреки че кандидатурата на Гешев беше лансирана като на човек от професията, неговото рязко кариерно израстване не е резултат от спечелени знакови дела. Като свой най-голям успех той изтъква делото за фалита на КТБ, което започна на първа инстанция в Специализирания съд чак през 2019 г., а целият процес вероятно ще продължи до следващото десетилетие. След това разследване Гешев първо стана шеф на специализираната прокуратура, а малко след това и зам.-главен прокурор на Сотир Цацаров.

Така и не стана ясно с какво се е отличил професионално преди това. През юни гражданско сдружение БОЕЦ за втори път осъди Софийската градска прокуратура, която не иска да предостави справка по Закона за достъп до обществена информация колко споразумения с обвиняеми и колко внесени обвинителни актове в съда има Гешев. 

Освен това непосредствено преди да встъпи в длъжност той беше проверяван за престъпление срещу правосъдието заради записи, публикувани от разследващия сайт "Биволъ", в които се чува как уговаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през 2011 г.

Тези обстоятелства от биографията му породиха усещането, че кариерният му скок се дължи на зависимости, каквито се чуха и след избора на предшественика му Сотир Цацаров в изтеклия запис "Ти си го избра". Задкулисното сътрудничество на изпълнителната със съдебната власт лъсна през първата година от мандата на Гешев отново от изтекли записи, в които премиерът обяснява как обсъжда с гл.прокурор предстоящи действия на прокуратурата.

Скандалите на Борисов се замитат под килима

Прокуратурата демонстрира явно нежелание да разследва всяко твърдение или следа, което може да уличи премиера Бойко Борисов в корупция. До момента държавното обвинение не е показало, че работи по сигнала на обвиняемия хазартен бос Васил Божков за дадени 60 млн. лева подкуп на министър-председателя и бившия вече финансов министър Владислав Горанов, за да плаща по-малко държавни такси за монетната лотария. За СМС-ите между бизнесмена и Горанов главният прокурор дори отрече да ги е чел, въпреки скандалното им съдържание.

Прокуратурата не ни информира и по разследването за записите с гласа на Борисов, в които нарежда на КФН да "размаже физиономията" на собственика на "Еврохолд" , защото "не се съобразява с мен". Не бяха открити и златото, и пачките с евро в чекмеджето от спалнята на правителствената вила "Секвоя". Разследващите съобщиха само, че ще търсят кой е правил снимките в покоите на премиера, докато той самият обясняваше пред журналисти, че авторът е "една прекрасна госпожа". ”Сега не искам дори да виждам жени", оплака се премиерът в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, озаглавено "Политикът, пистолетът и парите". Прокуратурата мълчи дори дали Борисов е разкрил самоличността на българската Мата Хари. Премиерът сам я нарече така, за да прибави пикантен шпионски привкус в начина, по който задоволява "човешките си нужди".

Друга прекрасна госпожа, но с къща в Барселона, също докара проверка на Борисов не само от българската прокуратурата, но и от испанската. Скандалът "Барселонагейт" обаче стои на трупчета в държавното обвинение вече почти година. В същото време подчинената на Гешев структура проявява двоен стандарт и не си спестява

показни акции, които не стигат до съда

По този начин през януари започна мандатът на новия главен прокурор, който лично обяви, че бизнесменът Васил Божков е с повдигнати 7 обвинения и е обявен за общонационално издирване. Към наказателна отговорност бяха привлечени и най-близките му съдружници, както и жена му Елена Динева и неговият син Антон Божков. Въпреки гръмките твърдения за извършени престъпления до момента няма внесен нито един обвинителен акт.

През тази една година Гешев многократно даваше за пример и делото срещу бившия екоминистър Нено Димов, който е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.Той беше показно арестуван в първите дни на 2020 г. и престоя в ареста чак до края на април. Но обвинителен акт все още няма. 

Екоминистерството попадна под ударите на прокуратурата и през юни, когато бившият зам.-министър Красимир Живков беше отведен в ареста пред обективите на всички медии. Заедно с него бяха задържани и братята Пламен и Атанас Бобокови. Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група с цел внос и депониране на отпадъци. Бизнесмените са на свобода срещу рекордни гаранции, а Красимир Живков все още е задържан под стража, въпреки че и по това дело няма внесено обвинение. "Държавата се управлява от триумвират - Борисов, Пеевски и Гешев", заяви Пламен Бобоков пред bTV миналата неделя.

Искрата на общественото недоволство беше подпалена през юли, след като в сградата на президенството влязоха въоръжени служители на прокуратурата , за да претърсят офиси и изземат документи. В същия ден стотици хора излязоха на площад "Независимост", за да поискат оставките на Гешев и Борисов. Гл. прокурор от своя страна се оправда за спецоперацията, че е разрешена от съда.

Последва обвинение срещу президентския секретар по правните въпроси Пламен Узунов за търговия с влияние, защото е изпращал новинарско съдържание от БТА на Пламен Бобоков. Заключението на прокуратурата е, меко казано, смехотворно и едва ли някога ще има внесен обвинителен акт. Делото срещу съветника на президента по отбраната Илия Милушев, който е обвинен за подбудителство към извършване на длъжностни пресъпления, също не е в съда. А той осъди държавата, че на 9 юли при обиските в президенството е бил задържан за 24 часа, което Софийският районен съд определи като незаконно. 

Няма да стане по-добре

Въпреки неодобрението към начина на работа на прокуратурата Гешев демонстрира, че няма намерение да се съобрази с критиките. На фона на масовите протести срещу него и призивите за реформа на държавното обвинение, която да гарантира отчетност и по-добро управление, през юли главният прокурор свика бравурно съвещание с над 700 магистрати в резиденция "Бояна". Единодушно бе приета декларация: "Темата за реформи в прокуратурата от години намира ежедневно проявление в политическия живот. Колкото по-активна и обединена е прокуратурата, толкова повече са атаките срещу нея".

За тази година Гешев красноречиво показа, че ще се противопостави на всякакви опити за ограничаване на правомощията му. Той стигна и по-далеч, като през октомври прокуратурата поиска от Народното събрание да разгледа предложени от нея промени в НПК, с които значително се засилва репресивната ѝ мощ

Главният прокурор, също като премиера Борисов, започна да обикаля с джип села и паланки с обещание за правосъдие. Премести се в резиденция "Бояна". Засили и охраната си, като разходите за издръжка на Бюрото за защита на главния прокурор нараснаха двойно. През следващите 6 години под ръководството на Гешев властта и безотчетността на прокуратурата ще растат за сметка на гражданските права и обществения интерес.

 

Още по темата