Медия без
политическа реклама

Volvo призова автоиндустрията да премине изцяло на електромобили

Шведската фирма е готова за забрана на стандартните двигатели още през 2030 г.

04 Дек. 2020

Президентът и главен изпълнителен директор на Volvo - Хакан Самуелсон, призова световната автомобилна индустрия да премине изцяло на електрическите превозни средства. Според него електромобилите очевидно са бъдещето и всички други опции трябва да бъдат отменени, за да се ускори промяната. По този начин ще бъде увеличен както интересът от страна на клиентите, така и развитието на инфраструктурата.

Шведската компания вече се ангажира да започне да предлага самозареждащи се хибридни или напълно електрически модели до 2025 г. А най-късно до 2040 г. Volvo ще продава само електромобили и ще стане първият производител с нулеви вредни емисии.

„Пандемията от COVID-19 увеличи разбирането, че автомобилната индустрия трябва да се промени. Ние във Volvo вярваме, че електричеството е пътят, по който трябва да поемем, и затова смело ще обявим: "Нека се превърнем в компания за електрически автомобили", заяви Самуелсон.

Запитан дали потребителите са готови да преминат към електромобили, шефът на Volvo отговаря, че към момента нещата са 50:50. 

"Ако имате електрически автомобили в своя шоурум, много хора ще се възползват от новата технология. Лично аз очаквам смяната да стане толкова бързо, колкото преминаването от традиционни мобилни телефони към смартфони. Преди 15 години хората се чудеха дали искат телефон с бутони или със сензорен екран, и бързо избраха втория вариант", казва още Самуелсон.

Шефът на Volvo все още има опасения дали инфраструктурата за зареждане е готова да поддържа пълноценно преминаване към електромобили, но смята, че това ще се промени бързо.

„Ако не продаваме електрически автомобили, никой няма да инвестира в зареждане и зареждащи станции. Затова решихме, че не можем да смятаме проблемите с инфраструктурата за извинение и да кажем на хората да изчакат. Не мисля, че в момента някой ще има проблеми със зареждането на автомобилите си. Според нас автоиндустрията ще стане електрическа и колкото по-ясен е този сигнал, толкова по-бързо ще стане промяната", каза още шведът.

Една от първите държави, които ще забранят използването на коли с двигатели с вътрешно горене, е Великобритания, като това е предвидено от 2030 г. Преди това - през 2025-а, същото ще направи Норвегия. Нидерландия, Белгия и Австрия се подготвят до 2030-а да преминат на електромобили. Все пак някои хибридни модели ще останат разрешени до 2035 г.

„Първите реакции в някои държави, особено във Великобритания, са, че малко се избързва с промяната и това ще доведе до проблеми. Аз обаче не мисля така. Спомнете си как във Volvo настоявахме за безопасни автомобили и това стана преди 40 години, когато влязоха разпоредби за използване предпазни колани и въздушни възглавници. Това стана наистина бързо и даде възможности за по-добра мобилност, като мина без използване на заплахи и стимули, а с въвеждане на правила. Такъв е и начинът, който ще използваме сега - разкрива идеите си Самуелсон. - След като осъзнаете, че бензиновите и дизеловите двигатели не са част от бъдещето, вие казвате: "Добре, нека отидем бързо в новия свят". Ние направихме това заключение и във Volvo ще бъдем много внимателни при изработката и доставката само на електрически двигатели".

Запитан кога Volvo ще премахне двигателите с вътрешно горене, Самуелсон отговори: „Клиентът ще вземе крайното решение по въпроса. Ще имаме хибриди, но не бих се изненадал, ако започнем да доставяме автомобили само с електричество още през 2030 г. Реалистичните времеви диапазони ще ни дадат сигнал да се движим в тази посока и наистина да ускорим изграждане на мрежата за зареждане".

 

Плъг-ин хибридите остават без субсидии от властите в ЕС?

Хибридите автомобили, които се зареждат от електропреносната мрежа, отделят много повече вредни емисии (СО2) от посочените от техните производители данни и властите в ЕС трябва да прекратят отпускането на субсидии при закупуването им. Това се казва в доклад на базираната в Брюксел екологична организация "Транспорт и околна среда" (T&E), по чиято поръчка са проведени нови изпитания на автомобили от този вид.

Експертите от организацията Emissions Analytics са тествали три хибридни (плъг-ин) SUV модела - BMW X5, Volvo XC60 и Mitsubishi Outlander, като при всички са установени много по-високи нива на CO2. В същото време купувачите на такива хибридни автомобили не само получават субсидии от властите в съответните страни при закупуването, но и плащат по-малки данъци.

"Плъг-ин хибридните превозни средства заблуждават хората, тъй като те са създадени за изпитания в лаборатория и за получаване на данъчни облекчения, но не и за всекидневно използване с по-ниски вредни емисии. Правителствата трябва да спрат да субсидират тези коли, още повече че това става с парите на данъкоплатците", заяви старшият директор на T&E - Юлия Полисканова.

От Volvo реагираха незабавно на твърденията и заявиха, че всички техни превозни средства отговарят на действащото законодателство за вредни емисии. Говорител на Mitsubishi на свой ред заяви, че независимите тестове, провеждани от външни организации, могат да доведат до ненадеждни стойности и затова компанията оспорва методологията за провеждане на изпитанията.

Ключови думи:

автомобили, Volvo