Медия без
политическа реклама

Борисов обеща в Брюксел скоростно да затвори ТЕЦ-ове

За два месеца премиерът коренно промени мнението си за климатичните цели на ЕС

ЕПА/БГНЕС
Борисов си изми ръцете в Брюксел преди началото на Европейския съвет

Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че България ще успее да се вмести в параметрите за съкращаване до 2030 г. на изпускания от индустрията въглероден двуокис до 55% спрямо равнището от 1990 г. Той направи изявление преди началото на Европейския съвет, в чийто дневен ред една от основните точки е борбата с климатичните промени. Само преди два месеца, на заседанието на Европейския съвет през октомври, той твърдеше друго - че “лимитът“ на собствения капацитет на България е 40%.

"Амбицирани сме по това да се върви и да, може да бъде и малко по-скъпо за някои, но когато сме целият Европейски съюз заедно, мисля, че ще се намерят варианти за тези държави, които особено са с въглищни централи, които ползват въглищата още и така са били конструирани през годините, да им бъде помогнато. Нашите амбиции, на  България, са също да влезем в тези проценти", каза той.

Европейският съвет първоначално настояваше съкращаването на вредните емисии до 2030 година да бъде 50 на сто, докато Европейският парламент гласува намаляването да е 60 на сто. Компромисното число е 55% и около него ще се обединят държавните и правителствени ръководители днес и утре.

“Работата  за достигане на тази амбициозна цел е в ход. Това би било голямо постижение и би подкрепило твърдението, че играем водеща роля в борбата с изменението на климата“, обясни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в поканата си до лидерите от общността.

В проектозаключенията от срещата на високо равнище се казва, че “Европейският съвет одобрява обвързваща цел на ЕС за нетно вътрешно намаление от поне 55% на емисиите на парникови газове до 2030 г. в сравнение с 1990 г. и призовава законодателите на ЕС “да отразят тази нова цел в европейския закон за климата”. Мярката трябва да бъде приета бързо от Европейския парламент и представителите на 27-те държави-членки.

Във формулировките, насочени към успокояване на Полша и други силно зависими от въглищата държави в Източна Европа, се изтъква “справедливостта и солидарността“ при постигането на целите на ЕС в областта на климата, като се казва, че “целта ще бъде постигната колективно от страните по възможно най-рентабилния начин“.

Базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.bg напомни, че "премиерът Бойко Борисов поиска през октомври от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен план за подпомагане на поетапното премахване на въглищата в страната, като заяви, че собственият капацитет на България е недостатъчен за постигане на целите на блока за климата до 2030 г. Борисов заяви, че “лимитът“ на собствения капацитет на България е 40% и даде да се разбере, че страната се нуждае от подкрепата на Комисията, за да постигне общата цел на ЕС. Той не уточни каква форма може да бъде тази помощ."

Въглищните централи в България представляват 45,9% от общото производство на електроенергия през 2017 г. Страната смята, че собствените й запаси от въглища могат да подхранват производството на електроенергия за следващите 60 години. “Настояваме Европейската комисия да изготви план за страните от Централна и Източна Европа, където по-голямата част от енергията им са въглища. Такъв е случаят в България – почти 60% от нашата енергия се произвежда от въглища“, каза Борисов.

Българският премиер заяви, че се е договорил с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен българските експерти, работещи по темата, да изпратят възможно най-скоро писмо, в което да посочат всички проблеми, с които страната ще се сблъска, ако реши да ускори постепенното премахване на въглищата.

С новата си позиция Борисов дава съгласие животът на българските ТЕЦ-ове да трае още 10 години, без да е ясно с какви други мощности ще ги замени.

Още по темата