Медия без
политическа реклама

46 щати съдят Facebook

11 Дек. 2020

Facebook може да бъде принуден да продаде Instagram и WhatsApp, след като Федералната търговска комисия на САЩ и почти всички щати на САЩ заведоха дело срещу компанията, обвинявайки я в злоупотреба с господстващо положение и използване на стратегията „купи или унищожи“ за да се разправя с по-малките конкуренти.

Facebook е обвинен в изкупуване на съперници, като обвиненията се фокусират върху придобиването на Instagram през 2012 г. за 1 млрд. долара и WhatsApp през 2014 г. за 19 млрд. долара.

Федералните и щатските регулатори сега твърдят, че придобиванията трябва да бъдат отменени. Това обаче едва ли ще стане ясно, двете страни ще бъдат изправени пред дълга съдебна битка, като се има предвид, че Федералната търговска комисия одобри сделките преди години.

"В продължение на почти десетилетие Facebook използва своето господство и монопол за унищожаване на по-малки съперници и конкуренция, и всичко това за сметка на ежедневните потребители", заяви главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс от името на коалицията от 46 щата. 

Ключови думи:

Facebook, Instagram, WhatsApp

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?