Медия без
политическа реклама

ДБ-Варна иска забрана за ограждане на реституирани имоти в парка

11 Дек. 2020
Фейсбук
Такава е ситуацията тия дни в местността "Салтанат"

Варненската структура на "Демократична България" (ДБ) обяви днес, че внася предложение до кмета Иван Портних да се забрани на реститутите в Морската градина да ограждат имотите си. Напоследък зачестиха случаите на поставяне на огради върху парцелите и изсичане на дървета в тях.

Според съветниците от ДБ има възможност по ЗУТ за такава забрана, ако кметът внасе предложение и две трети от местния парламент го подкрепи. "Забраната се налага еднократно за срок не по-дълъг от три години. Тя касае ограждане на поземлени имоти в територии, предвидени с общ или подробен устройствен план за обекти на зелената система", посниха от коалицията. „Обръщаме се към кмета Иван Портних и всички общински съветници с надежда, че общественият интерес ще надделее и г-н Портних ще внесе още на следващата сесия това предложение", заяви съветникът Ивайло Митковски (ДСБ), цитиран от коалиционния пресцентър.

Любопитно е, че специално ДСБ винаги е защитавала частния интерес, включително при споровете около шофирането в парка. Партията майка - СДС, бе най-отявленият защитник на реституцията в годините на българския преход. И именно реституцията в част от Морската градина (местността "Салтанат") причини всичките проблеми през десетилетията после, свързани с ограждане, строителство, движение на автомобили и т.н. Огромна част от терените днес в "Салтанат" са частни, дори и все още да няма огради по тях. Не така стоят нещата с другите членове на ДБ - по-младите партии "Зелено движение" и "Да, България". Те са били винаги против частното развихряне в Морската градина. 

 

Още по темата