Медия без
политическа реклама

САЩ предупредиха за тежки последици от хакерската атака

Мит Ромни сравни случващото се с "многократно незабелязано летене на руски бомбардировачи над цялата страна"

18 Дек. 2020Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Американската агенция по киберсигурност и инфраструктура обяви, че кибератаката срещу американски правителствени агенции и частни компании, за която бе съобщено тази седмица, представлява "риск с възможни тежки последствия", предава БНР.  Новоизбраният президент Джо Байдън изрази безпокойство, докато сенаторът Мит Ромни критикува Белия дом за мълчание по темата. 

Агенцията официално не заяви кой стои зад атаката, но в началото на седмицата държавният секретар Майк Помпео предположи, че има намеса на Русия като каза, че Москва е правила неколкократни опити да пробие мрежи на американското правителство. Русия категорично и официално отрече чрез Дмитрий Песков. 

Властите подчертават сериозността на атаката като поясняват, че премахването на заплахата ще е изключително сложно за засегнатите. Пробиви имало в министерството на енергетиката,  както и в системи на министерствата на търговията и на финансите. Засега нямало данни да са засегнати финкции на министерствата по линия на националната сигурност, а злонамереният софтуер бил изолиран само в бизнес мрежи.

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви, че потърпевшите са потенциално хиляди, в това число държавни учреждения. Байдън допълни, че администрацията му ще постави топ приоритет на киберсигурността и обеща отговорните за подобни действия да платят съществена цена. 

В същото време сенаторът Мит Ромни сравни кибератаката с "многократно незабелязано летене на руски бомбардировачи над цялата страна." Ромни също говори за "неадекватна" американска кибер защита  и критикува администрацията на сегашния президент Доналд Тръмп за "неоправдано мълчание и бездействие" по въпроса, добавя Националното радио.

Атаката е започнала още през март, като хакерите се възползвали от ъпдейт на софтуер за наблюдение, използван от десетки хиляди фирми и администрации по света, съобщава Нова тв. Кибератаката продължила месеци, преди да бъде разкрита от компания за сигурност и то когато самата тя станала жертва миналата седмица.

 

Още по темата