Медия без
политическа реклама

България изпреварва Нидерландия и Ирландия по дял на ВЕИ енергията

Високите цени у нас превърнаха производството на ток от слънце, вятър и вода в "златна кокошка"

19 Дек. 2020
Евростат

Производството на енергия от възобновяеми източници се оказва от малкото показатели, по които България е над средното европейското равнище. У нас делът на алтернативните енергийни източници в общия енергиен микс е почти 22% - при средно ниво за ЕС 19.7% на сто. Това показват данните на Евростат.

 

Страната ни изпреварва дори такива "зелени" държави като Ирландия и Нидерландия (сред чиито символи са перките на ветрогенераторите). Този български успех обаче се дължи най-вече на скандално високите гаранирани цени на "зеления" ток, с които държавата реши да насърчи инвестициите в мощности, произвеждащи енергия от слънце и вятър. Особено в първите години на общия европейски курс към ВЕИ - до 2012 г., България бе въвела тарифи за изкупуване, по-високи от тези в Германия. Именно това обяснява високия процент на ток от фотоволтаици, ветропаркове и малки вецове в общото производство на енергия у нас.

КОЙ КЪДЕ Е

Според данните на Евростат 14 държави от ЕС вече са постигнали заложените за 2020 г. национални цели за дела на зелената енергия. Сред тях е и България, която с дял 21.6% на зелената енергия в общия микс е на 12-о място в Евросъюза. 

Най-зелената държавата е Швеция - там делът на ВЕИ енергията надминава 56 процента. Следват Финландия и Латвия съответно с 43% и 41 на сто.

Най-изоставащи в тази сфера са Люксембург със 7%, Малта с 8.5%, Нидерландия с 8.8%, Белгия с 9.9% и Ирландия с 12 процента принос на ВЕИ мощностите.

Още по темата