Медия без
политическа реклама

България мълчи за откриването на Балкански поток

Сръбският президент Вучич ще го открие утре в 6 ч. в с.Господинци

31 Дек. 2020Обновена
БГНЕС архив

Сръбският президент Вучич  потвърди, че откриването на "Балкански поток" на сръбска територия ще бъде в 6 ч. сутринта на 1 януари в с.Господинци. Първоначално бе обявено, че церемонията ще е на 30 декември. 

„Странно е, че няма официално съобщение от българските власти, въпреки че газопроводът „Балкански поток“ има всички разрешителни и е загазен“. Това заяви пред бТВ енергийният експерт Христо Казанджиев. Имам обяснение на факта защо българските власти мълчат. Вероятно не е добра новина за имиджа на българското правителство да се съобщи, че страната ни първо доставя газ за Сърбия по „Турски поток“, докато Северозападна България не е осигурена със „синьо гориво“, посочи експертът.

Вучич заяви, че цената на природния газ от Русия, който пристига в страната по т.нар. "Балкански поток", продължаващ газопровода "Турски поток" през територията на България, ще бъде с 1/3 по-ниска, спрямо досегашната. Това намаляване на стойността на газа се очаква да стане още в рамките на първите две тримесечия на 2021 г.

В момента цената на газа в Сърбия е $240 за 1000 куб.м, т.е. от 1 януари горивото ще бъде с 35% по-евтино

Сръбският президент подчерта, че страната ще печели допълнително от транзит на газа към Унгария, Австрия и Словакия. По данни на националната газова компания, през страната ще минават 13.88 млрд. куб.м газ

Участъкът, минаващ през Сърбия, е продължение на един от двата клона на „Турски поток”, открит на 8 януари 2020 г., през който газът от Русия трябва да тече към Турция, а след това към България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектният капацитет е 13,9 милиарда кубически метра газ годишно.

Руската агенция ТАСС обяви още в началото на ноември, че Балкански поток е завършен.  За САЩ това е просто продължение на Турски поток. На няколко пъти Вашингтон даде да се разбере, че ще има санкции. 

 

 

Още по темата