Медия без
политическа реклама

Екоминистърът яростно обвини Варна за 60-милионния харч в Бургас

Бездействие на областния управител Стоян Пасев и ВиК създали водните проблеми на юг

05 Яну. 2021ДИЯН ИВАНОВ
Сайт на МОСВ
Емил Димитров - Ревизоро е доста енергичен по темата с язовирите - и на място, и в парламента, и чрез документите.

Зрелищният екшън "Емил Димитров - Ревизоро спасява Бургас от безводие" не секва. След като в края на ноември екоминистърът остро нападна колегите си от правителството Десислава Танева и Петя Аврамова, сега той се прицели в областния управител на Варна Стоян Пасев и местното ВиК - дружество. В януарския график за използването на водоемите, който винаги е придружен от справка за състоянието им, Пасев и ВиК - Варна са посочени като виновници за проблемите в язовир "Камчия", съответно и за водния недостиг в Бургас. Графикът, изготвян в МОСВ, е разписан лично от Димитров. Атаката на министъра е толкова яростна, че Пасев и ВиК - Варна няколко пъти са обвинени в "бездействие", в организиране на контракампания, освен това пряко им е приписана отговорността за 60-милионния проект, с който Ревизоро тръгна да спасява южния град (превръщането на язовирите "Порой" и "Ахелой" в питейни).

Базисният проблем е, че "Камчия" захранва и двата града, а през последните 3 години се изпразни значително. Още на 1 февруари 2020 г. ВиК - дружествата във Варна и Бургас бяха предупредени да търсят алтернативни източници. За Варна това означава по-голямо потребление от изворите край Девня, които винаги са му осигурявали вода, но в по-малка степен от "Камчия". Сега Ревизоро подминава въпроса какво е направило ВиК - Бургас за търсене на нови източници и намира вината на север. "ВиК - Варна и областният управител на Варна, като председател на ВиК асоциацията, в продължение на 11 месеца не са предприели действия за осигуряване на допълнителни водни количества от Девненските извори", е написал министърът в графика. Той съобщава, че през септември е предложил Варна да намали до 1.5 млн. куб. м месечно консумацията от "Камчия", което щяло да остави доста количество за Бургас - при 95% обезпеченост на притока се гарантирала питейната вода за цялата 2021 г. "Вместо предложения и ефективни действия от ВиК - Варна и областния управител на Варна, започна кампания, с която да прикрият бездействието си от началото на годината", твърди министърът. Градът продължил да черпи от "Камчия", а на населението се обяснявало, че ако се намали консумацията от язовира, цената на водата щяла да скочи между 4 и 11 пъти; или пък че варненци ще останат без вода. Ревизоро споменава също, че през декември наистина чешмите във Варна е можело да пресъхнат - водното дружество било уведомено, че от "Камчия" ще му се подава вода до 1 млн. куб. м, но те били изразходени едва за 10 дни, което наложило допълнително захранване.

Екоминистърът се оплаква още, че нито на срещата на 1 декември около проблема (тя бе проведена в Бургас - б.а.), нито в писмо от 17 декември, с което ВиК - Варна информира как ще намали ползването от "Камчия", дружеството не обяснило защо не е предприело нищо за алтернативно захранване в годините назад; мълчало и защо нищо не е сторено през 2020-а, въпреки многократните настоявания. "Поради горецитираните действия и бездействия, при и по повод изпълнение на служебните задължения на ВиК - Варна и областния управител, се наложи извънредно да се предприемат действия по изграждането на резервно водоснабдяване на гр. Бургас, в съкратени, аварийни, срокове, на стойност в размер на приблизително 60 млн. лв.", твърди екоминистърът. И в заключение добавя, че "в резултат на горецитираното бездействие и не предприети своевременно мерки и действия" през 2021 г. ще се подава с 1 млн. куб. м повече за Варна - до момента, в който ВиК не приведе в изправност съоръженията в Девня. Допълнителните количествата ще бъдат вземани от резервираните за Бургас, тоест единият град ще пие за сметка на другия.

 

ОТГОВОР

Потърсени за коментар Пасев и шефът на ВиК - Варна Валентин Вълканов отхвърлиха спокойно острите критики, уточнявайки, че не са чели написаното от министъра в графика. "Ако това е неговата позиция, тя не е вярна", каза Вълканов. И разясни, че технологично няма как да се подават под 2 млн. куб. м от "Камчия" за Варна, защото деривацията ще се развали. Добави, че през 2021 г. количествата над 2 млн. ще се набавят от изворите в Девня, а и че водата от там наистина е скъпа - 7 пъти повече от камчийската. Пасев пък върна лентата през 2018 г., контрирайки с въпрос защо на язовир "Цонево" тогава бе отнет статута на резервно захранващ Варна: "Нали именно от МОСВ отнеха лиценза за "Цонево", оттам бе алтернативното захранване? Бях против. Сто пъти съм казвал на всички, че трябва да се намери алтернатива". Според него след малко инвестиции "Цонево" е можел да продължи да изпълнява питейните си функции. И ако тази грешка не била допусната през 2018 г., днес нямало да има нужда от харчене на 60 млн. лв. Областният управител припомни, че в крайна сметка стопанин на "Камчия" са бургаските институции. Пасев повдигна завесата и за детайли около противоречията през декември: ВиК - Варна възроптало срещу МОСВ, че количествата от "Камчия" не може да се намаляват току-тъй; самият той подкрепил дружеството, защото помпите в Девня са стари, тоест и на тях трябва да се предвиди алтернатива.

 

ПОЛИТИЧЕСКИ ОТЕНЪК

Цялото това междуинституционално напрежение не може да се разглежда извън политическия контекст. То се случва в края на управленския мандат между министър от квотата на националистите (Димитров) и властови структури, контролирани от ГЕРБ (Пасев е представител на старшия коалиционен партньор; ВиК - Варна е подчинено на регионалното министерство и сега, за разлика от ноември, Димитров просто се прицели на по-ниско ниво във ведомството). От друга страна, пернишката криза взе главата на министър, който също бе от националистическата квота (Нено Димов) - голяма публична активност по темата с язовирите е превантивно в интерес на самия Ревизоро.

Още по темата