Медия без
политическа реклама

Треньорът на "Лудогорец" се изучил в Англия чрез Стани богат

Титлата в България не подлежи на въпрос, мечтая за ШЛ, сподели Валдас Дамбраускас

04 Яну. 2021
TWITTER

Новият треньор на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас е финансирал част от висшето си образование с пари, спечелени от литовския еквивалент на ТВ играта "Стани богат". Любопитният епизод от визитката на специалиста, който в четвъртък ще навърши 44 г., изплува в социалните мрежи ден след новината за назначението му в Разград.

От различни публикации в "Туитър" и "Фейсбук" става ясно, че през 2002 г. младият Дамбраускас участва в шоуто "Кой иска да стане милионер" в родината си и печели 30 000 литовски литаса (по онова време равняващи се на €8700). Със спечелената сума 25-годишният Валдас заминава заедно със съпругата си за Англия, където е приет в университета "Лондон Метрополитън".

Дипломира се със специалност "Спортна наука и треньорство", като междувременно кара стажове в редица юношески академии на Острова, включително на "Фулъм", "Манчестър Юнайтед" и "Брентфорд". През 2007 г. започва работа като мениджър на "Кингсбъри Лондон Тайгърс" в деветото ниво на английския футбол. След това преминава през юношеските национални отбори на Литва до 17 г. (2009-2010) и до 19 г. (2011-2012), местните "Екранас" (2011-2014) и "Жалгирис" (2015-2017), латвийския "Рига" (2017-2020) и хърватския "Горица" (2020-2021), преди да подпише с "Лудогорец".

Increíble es la historia de Valdas Dambrauskas🇱🇹 hasta convertirse en entrenador del Ludogorets.

En el año 2002 un joven Valdas de 25 años fue a un concurso parecido al "¿Quién quiere ser millonario" y con el dinero que ganó, él y su mujer se fueron a Inglaterra para formarse. pic.twitter.com/cVudgbTP9s

— Fútbol Búlgaro 🇧🇬 (@futbolbulgaro) January 3, 2021

Днес Дамбраускас даде обширно интервю за литовския сайт 15min.lt, в което разкри подробности за преговорите си с клуба от Разград.

"Имаше изисквания от моя страна - заяви новият наставник на "зелените". - Познавам добре "Лудогорец", знам какви са възможностите на играчите в състава. От моя страна, имам убеждението, че мога да помогна на този отбор, да играе по-добре и да печели. Вярвам, че ще го направя. Целите са много високи. Спечелването на местното първенство не може да подлежи на въпрос, просто трябва да се направи. Следващата фаза са групите на Лига Европа. Мечтая да играя в Шампионската лига с този отбор. Искам да го правя всеки сезон. Целите ни съвпадат, което е чудесно. "Лудогорец" е най-добрият отбор в България."

Литовецът добави, че е свикнал да работи под напрежение и не обръща внимание на социалните мрежи и критиката.

"Свикнал съм да виждам отборите си на първото място или близо до него. Всяка друга цел е неприемлива за мен. Целите на "Лудогорец" не ме плашат. Мисля, че е привилегия да постигам високи цели под такъв голям натиск. Ако имате натиск и вървите напред, това е привилегия. Ще повторя, най-лошо е да играеш за нищо, да си в средата на таблицата и да мислиш, че ще загубиш - посочи Дамбраускас. - Не се интересувам от социалните мрежи. Единствената оценката на работата са резултатите. Разбирам хората, искащи доброто за своя отбор. Мога само да им кажа, че тяхната критика ми помага. Ще работя още по-сериозно, дори по-добре, ще дам всичко от себе си, за да могат тези хора да се гордеят със своя клуб и неговите постижения."

Литовецът Валдас Дамбраускас е новият треньор на "Лудогорец". Ръководството на клуба се е спряло на 43-годишния специалист след отказа на Станимир Стоилов да поеме поста. Отпаднали са и кандидатурите на сърбите Иван Йованович и Мирослав Джукич.

Още по темата