Медия без
политическа реклама

Четирима загинаха при щурма на Капитолия

След баталиите заседанието на Камарата на представителите и на Сената за утвърждаването на Джо Байдън за президент бе подновено

07 Яну. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса.

Батални сцени се разиграха във Вашингтон, където Конгресът вчера започна утвърждаването на резултатите от изборите за президент. Хиляди привърженици на Тръмп тръгнаха към Капитолия по негов призив, нахлуха в залите на Сената и Камарата на представителите и прекъснаха заседанието, като в продължение на почти три часа тълпата владееше положението. Кризата приключи малко преди 18 часа местно време в сряда. В безредиците бе простреляна жена, която почина по-късно. Ашли Бабит е привърженичка на Тръмп, 14 години е служила във ВВС, стана ясно от думите на съпруга й. 

"Загинаха общо четирима души по време на протестите" , съобщи междувременно на пресконференция ръководителят на полицията във Вашингтон Робърт Конти. „Трима други също са загинали в района около сградата на Капитолия: една възрастна жена и двама възрастни мъже са преживели различни травми, които са довели до смъртта им“, казва Конти.

Арестувани са 50 души по първоначални данни от полицията. Вечерният час във Вашингтон бе удължен с още един ден. 

Безпрецедентната ситуация бе окачествена като опит за преврат, метеж, противодържавен акт, позор. Полицията на Конгреса като цяло бе безпомощна и в началото почти не противодейства на щурма - хората с лекота преодоляха загражденията и охраната, превзеха зали и фойета, снимаха се в кабинетите на най-висшите политици, скандираха от трибуните, че Тръмп печели изборите и събраха всякакви трофеи.

Едва след повече от два часа на пълен хаос, в които целият свят с удивление наблюдаваше случващото се в американската столица, отиващият си президент Доналд Тръмп призова привържениците си да се разотидат с мир. Дълго време полицията бе оставена сама да се справя с невижданото нахлуване, преди Белият дом да склони да изпрати подкрепление от Националната гвардия. В следобедните часове части за борба с безредиците започнаха отвоюването на емблематичната сграда от тълпата, като подстъпите към Капитолия бяха освободени с помощта на сълзотворен газ.

Броени минути преди 18 часа местно време, когато във Вашингтон влиза в сила вечерен час, на конгресмените бе докладвано, че сградата е обезопасена. Новината бе посрещната с аплодисменти от политиците, които бяха евакуирани на неизвестно място.

Появи се неофициална информация, че в сградата са открити самоделни взривни устройства. Експлозиви са били обезвредени и в централата на Републиканците във Вашингтон.

В сряда неприкосновеността на Капитолия бе нарушена за пръв път от август 1814 г., когато англичаните атакуват и опожаряват сградата във войната от 1812 г., твърдят историци.

 

Припомняме основните моменти от случилото се във Вашингтон:

- След като дълго време не чуваше призивите да каже на хората да се оттеглят, Тръмп излезе с видеобръщение, в което няколко пъти повтори: "Знам, че ви боли, но трябва да се приберете вкъщи в мир. Обичаме ви. Вие сте много специални".

 

Това стана, след като от Делауеър новият президент Джо Байдън настоя Тръмп да направи обръщение по телевизията и да каже на симпатизантите си да спрат окупацията на Капитолия. "Сцените на хаос в Капитолия не отразяват истинската Америка, не отразяват кои сме ние. Виждаме малък брой екстремисти, отдадени на беззаконие. Това не е несъгласие. Това са безредици. Това е хаос. Това граничи с противодържавен акт. И трябва да приключи веднага", обяви Байдън.

Преди това Тръмп в две поредни съобщения в "Туитър" само призова хората да са мирни. "Моля подкрепете полицията и силите на реда на Капитолия. Те са истински на страната на нашата страна. Бъдете мирни!", гласеше първото съобщение. След това последва и второ: "Призовавам всички на Капитолия да останат мирни. Без насилие! Помнете, че ние сме партията на Закона и Реда - уважавайте Закона и нашите велики мъже и жени в Синьо. Благодаря ви!". Нямаше обаче нищо за оттегляне от сградата.

 

- След като по неофициална информация военното министерство отказа на кмета на Вашингтон да изпрати националната гвардия на помощ на полицията, губернаторът на Вирджиния (демократ) обяви, че изпраща 200 души от националната гвардия на щата към Вашингтон и още 200 души подкрепление от щатските сили. След десетки възмутени коментари за липсата на подкрепа в Капитолия, Белият дом също обяви, че по нареждане на президента Тръмп натам са изпратени части на националната гвардия. Военни към Вашингтон изпрати и губернаторът републиканец на Мериленд.

 

- Часове след началото на щурма, тълпата се разхождаше свободно из залите на Камарата на представителите и на Сената. Ен Би Си разпространи кадър как привърженик на Тръмп стои на стола на Нанси Пелоси с крака на бюрото й. Други окупираха трибуните и скандираха оттам "Тръмп е победител на изборите".

 

- Ситуацията започна да излиза извън контрол малко след началото на заседанието на Камарата на представителите и Сената. Протестиращи привърженици на Тръмп щурмуваха сградата, преодолявайки загражденията и полицейския кордон. След като народът навлезе до залите на Сената, заседанието на Камарата на представителите и на Сената бе прекъснато. Служители на реда започнаха да евакуират хората от района. Обстановката допълнително се усложни и от информация за взривно устройство, открито в близост.

 

- Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви, че налага вечерен час в столицата от 18:00 часа в сряда до 06:00 часа в четвъртък.

 

Protestors are surrounding the House chamber pic.twitter.com/EAI89aWUU2

— John Bresnahan (@bresreports) January 6, 2021

They breached the Capitol pic.twitter.com/tWKxojW2Hr

— Matt Laslo (@MattLaslo) January 6, 2021

 

Pro-Trump protesters have breached the police lines around the East Front of the Capitol and are now crowded on the steps outside. pic.twitter.com/mjG2AKedCf

— Steven Portnoy (@stevenportnoy) January 6, 2021

 

- Паралелно се разви и втори конфликт - между отиващия си президент Доналд Тръмп и вицето му Майк Пенс. От вчера Тръмп публично настоява Майк Пенс да се намеси в утвърждаването на изборния резултат. От самото начало имаше сигнали, че това няма да стане, а и няма основания да стане. След като днес окончателно получи отказ, Тръмп туитна гневно: "Майк Пенс нямаше смелостта да защити нашата Страна и нашата Конституция".

- Утвърждаването на резултатите е доникъде. То започна с процедурни хватки на републиканците, които опитват да забавят окончателното признаване на Джо Байдън за президент. Очаквано, първото възражение бе повдигнато още при обявяването на вота за щата Аризона (утвърждаването става по азбучен ред). След всяко възражение следват два часа за разисквания по въпроса и именно в този момент се случи нахлуването на протестиращите в Капитолия.

 

 

 

 

ИСТОРИЧЕСКО

Демократите Рафаел Уорнок и Джон Ософ спечелиха последните две места на частичните избори за Сенат в Джорджия. Рафаел Уорнок победи с 50.6% в надпреварата срещу кандидата на републиканците и досегашен сенатор на Джорджия Кели Лофлър, която получи 49.4%. Джон Ософ пък спечли с 50.2% срещу 49.8% за Дейвид Пардю. Победата бележи повратен момент в американската политика. За първи път от 24 години насам представители на демократите в Джорджия ще заемат място в Сената, който от 2014 г. се контролира от Републиканската партия.
Медиите припомнят, че вторият кръг на изборите се проведе сега, тъй като на президентския вот през ноември нито един от кандидатите не успя да спечели повече от 50% от гласовете, необходими за Сената, уточнява БГНЕС. Демократите спечелиха и двете места, което остави Сената на САЩ равномерно разпределен между двете партии. Демократите все пак ще имат предимство, тъй като вицепрезидентът Камала Харис, която е демократ, ще може да даде последната дума, ако позициите на законодателите са разделени поравно при разглеждане на даден проблем.

Ключови думи:

избори, Сенат, САЩ, Доналд Тръмп, Джо Байдън

Още по темата

ОЩЕ ОТ ЧУЖБИНА

САЩ ще конфискуват 6 млрд. долара на Русия

21 Апр. 2024

Израел нанесе удар срещу Иран

19 Апр. 2024

И Канарските острови се разбунтуваха срещу туристите

20 Апр. 2024

Разследване на Христо Грозев доведе до арест на нападатели срещу хора на Навални

20 Апр. 2024

Блинкън лично ще предупреди Китай да спре доставките за Русия

21 Апр. 2024