Quantcast
Борисов и Гешев за втори път се скриха от Европарламента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Борисов и Гешев за втори път се скриха от Европарламента

България остава под продължаващо наблюдение на Европарламента, добавено към двойното наблюдение от Еврокомисията
9 490
 Европейски парламент
Европейският парламент в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев за втори път отказаха да се явят пред Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент. Тя обсъди днес писмените отговори от България за състоянието на демокрацията в страната и отново остана неудовлетворена, което означава, че процедурата ще продължи. Така страната навлиза в продължаващо наблюдение от Европарламента, което ще върви успоредно с двойното наблюдение от Европейската комисия за върховенството на правото и по Механизма за сътрудничество и проверка.

Както на първото заседание на 28 август 2020 г., така и сега Борисов и Гешев пратиха други лица да ги представляват, но този път вместо с вицепремиерката по правосъдната реформа Екатерина Захариева правителството се яви със заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов. Прокуратурата бе представена от заместник-главните прокурорки Красимира Филипова и Даниела Машева. Те не успяха да отговорят на част от въпросите и затова от правителството и Главната прокуратура ще бъдат поискани нови писмени отговори. Представител на Венецианската комисия се изненада от идеята да се определи специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Този човек ще бъде зависим от него и освен това има риск да бездейства на поста си. Той заяви, че подобна фигура не е част от световната практика и определи решението за нейното създаване като "странно".

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов изпрати писмо до мониторинговата група преди днешното заседание, за да информира евродепутатите за развитието по прокурорската проверка за аудиозаписа с глас, подобен на този на премиера Бойко Борисов, която започна именно след негов сигнал, както и за проверките за изтеклите в медиите видеозапис и снимки на кюлчета злато и пачки с евро от спалнята му в правителствената резиденция. 

В писмото Иванов посочва приключилите без резултат производства и изтъква, че това “ясно показва опит от страна на българската прокуратура да имитира задълбочено и детайлно разглеждане на делото”. Лидерът на “Да, България” повдига и няколко важни въпроса, на които според него българската прокуратура следва да отговори, включително факта, че държавното обвинение тепърва трябва да установи дали гласът от аудиозаписите е на Бойко Борисов, да проучи произхода на златните кюлчета, както и да идентифицира и разпита жената от видеозаписа. “Липсата на задълбочено разследване по тези случаи, въпреки големия обществен натиск, е още едно отражение и пример за липсата на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор”, пише Христо Иванов.

 

Още

България се сдоби в Брюксел с още 4 наказателни процедури
Вече почти 10% от тестовете за COVID-19 у нас са положителни

22.09.2021

Обновена

3403
Заев: Махаме "български фашистки окупатор" от учебниците

22.09.2021

3630