Медия без
политическа реклама

80% от японците не искат олимпиада през 2021 г.

На фона на третата вълна от COVID-19 премиерът Суга е убеден в "сигурни и безопасни" летни игри в Токио

11 Яну. 2021
ЕПА/БГНЕС

Над 80% от японците искат олимпийските игри в Токио, пренасрочени от 2020 за 2021 г., да бъдат отменени или отново отложени. Това установи социологическо проучване, проведено от националната информационна агенция "Киодо" половин година преди откриването на XXXII летни игри (23 юли - 8 август).

35,3% от участниците в телефонната анкетата искат пълна отмяна на олимпиадата, а 44,8% предпочитат ново отлагане. Организираното допитване съвпадна с началото на третата вълна от коронавирусната пандемия в Япония, която доведе нови мрачни рекорди за статистиката.

Миналия петък (8 януари) в четири префектури беше обявено извънредно положение - Токио, Канагава, Сайтама и Чиба. В столицата вчера бяха отчетени 1494 нови случая на COVID-19, което отбеляза шести пореден ден с над 1000 новозаразени за 24 часа.

Япония прекъсна обиколката на олимпийските факли за игрите "Токио 2020", след като правителството обяви извънредно положение в столицата и още четири префектури заради нарастващия брой заразени с коронавирус в страната.

На този фон министър-председателят Йошихиде Суга изрази увереност, че страната ще проведе "сигурни и безопасни" олимпийски игри през 2021 г. Изказванията му събудиха недоумение, а критиците надигнаха глас, че въвеждането на извънредно положение е твърде закъсняло.

От проучването на "Киодо" става ясно, че премиерът Суга вече се ползва с 42,8% неодобрение сред населението, а гласуващите му доверие са спаднали с 9 на сто спрямо декември до 41,3%. Също така 79,2% от анкетираните заявяват, че извънредното положение е "много закъсняло", а 78% смятат, че то трябва да бъде разширено в други региони на страната.

Според Суга обаче настроението сред японците ще се промени, когато държавата започне програмата за масова ваксинация. Очаква се това да стане в края на февруари. През миналата седмица пък от МОК се чуха гласове за приоритетно ваксиниране на елитните спортисти по цял свят.

Приоритетно ваксиниране на елитните спортисти срещу COVID-19 по целия свят е "най-реалистичният вариант" да се гарантира, че олимпиадата в Токио ще се проведе.

Още по темата