Медия без
политическа реклама

Гледайте безплатно ново българско кино на корем

По случай 106 години от първата прожекция на български филм

12 Яну. 2021
Пионерът на българското кино Васил Гендов - галантен към дамите и в свой по-късен филм от 1921 г. За съжаление от "Българан е галант" не е запазено почти нищо.

13 януари, 16:00-24:00 часа

 

13 януари - денят, на който преди 106 години се е провела първата публична прожекция на български филм ("Българан е галант"), в последните две десетилетия се чества като празник на българското кино. Обичайно се отбелязва с прожекции със свободен вход в независимите киносалони, но тази година заради епидемичната обстановка и той ще протече нетрадиционно. 

Въпреки затворените кина Националният филмов център, Столична община и платформата Neterra TV ще осигурят ново българско кино "на корем" от дома чрез интернет.

В часовия пояс 16.00 - 24.00 ч. на платформата www.neterra.tv/plus ще могат да се гледат напълно безплатно 16 документални и 23 игрални български филма от последните години. Разбира се, зрителите ще трябва да избират, защото времето не стига да се видят всички, но за пръв път толкова много родни заглавия ще достигнат едновременно до публиката в цялата страна.

Сред тях са някои от най-добрите попадения на новото българско кино като "Слава" и "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Ага" на Милко Лазаров, "Възвишение" на Виктор Божинов по романа на Милен Русков, "Посоки" и "В кръг" на Стефан Командарев; зрителски фаворити като "Писма от Антарктида", "Завръщане" и "Диви и щастливи", а също продукциите "Безкрайната градина" (реж. Галин Стоев), "Маймуна", документалните ленти на АГИТПРОП и др. Реално тези филми са част от стрийминг каталога на "Нетера" и през останалото време, но срещу заплащане - сега публиката ще може да ги види напълно безплатно.

Таксата за гледаните през този часови пояс филмови заглавия ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община, за да не бъдат ощетени творците, за които този ден е празник. 

 

ИСТОРИЯ

Въпреки че киноисториците не са единодушни относно рождената година на българското кино – дали през 1910 или 1915 г. Васил Гендов завършва и показва пред публика своя филм „Българан е галант“, през 2005-а тази дискусия стига до своето административно разрешение. С постановление на Министерския съвет 13 януари е обявен за ден на българското кино и професионален празник на филмовата общност у нас, като дата на премиерната прожекция на първата родна лента.

На 13 януари преди повече от век в първото столично кино "Модерен театър" на бул. "Мария Луиза" (което вече близо двайсет години след приватизацията на държавните салони се руши безстопанствено) се провежда публичната премиера на "Българан е галант". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е пионерът на българското кино Васил Гендов. В главните роли са Мара Липина и самият Гендов, и двамата актьори от трупата на Народния театър. Операторът Гаетано заснема филма за 6 дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ №9 в София. Снимачният апарат е система „Пате“, купен на старо от Будапеща.

Сюжетът се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато той се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като ѝ купува цветя. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и уж, че си е забравила парите - моли Българан да ѝ даде назаем. Дамата води ухажора в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон, като освободят "носача". Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава само една монета.

За съжаление филмът не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен при бомбардировките над София по време на Втората световна война. Днес са запазени едва 1-2 кадъра от него.