Медия без
политическа реклама

24 души са прередили първата група за имунизация в Сандански

Ако можех, щях да уволня шефа на болницата, но не е на мое подчинение, каза здравният министър

14 Яну. 2021Обновена
Илияна Кирилова
Костадин Ангелов

24 се оказаха хората, които са ваксинирани в Сандански без да попадат в първа фаза на националния план за ваксинация. Четирима от тях са известните общински съветници, за които стана скандал, но има и служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение. Това стана ясно след проверка на МЗ на случая, чиито резултати днес бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Болницата прибегна до ваксинации на общински съветници и служители, като се оправда с получени в последния момент откази от заявили желание здравни служители.

"На 8 януари, 2021 са извършени имунизации на 7 служители на социален патронаж, един учител и един пенсионер. На 9 януари са извършени имунизации на 24 лица, които не са включени във фаза 1 на Националния план за ваксинация", съобщи Ангелов. Не е ясно какви са останалите ваксинирани извън списъка - дали например сред тях има приоритетни групи от фаза 2. В първа фаза България постави медицински персонал, лекари по дентална медицина, фармацевти и друг помощен персонал. Във втора фаза са потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. В трета фаза са служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Според здравния министър лечебното заведение е имало достатъчно време да се консултира и върне ваксините на РЗИ-Благоевград, защото срокът за използването им е изтичал на 11 януари в 10:35 часа, а имунизациите са извършени на 8 и 9 януари. Директорът на болницата Илия Тонев обаче твърди, че се е консултирал и с общината и с РЗИ, където са разпоредили да продължи с ваксинациите, без да правят уточнения. В същото време РЗИ са били информирани, че няма желаещи от първата приоритетна група, която е следвало да бъде ваксинирана, твърди Тонев. Според проверката на МЗ в РЗИ-Благоевград обаче не били извършени сериозни нарушения, които да налагат най-тежката дисциплинарна санкция. Здравният министър Ангелов ще проведе подробен разговор с ръководството на здравната инспекция, в който да се уточнят всякакви подробности около ваксинациите. 

"Изпълнителният директор на болницата в Сандански не е спазил изискванията на имунизационния план, не е осъществил достатъчна организация и координация. Ако това лечебно заведение не бе общинско, а бе с принципал Министерство на здравеопазването, още днес щях да освободя изпълнителния директор", коментира Ангелов. Така решението за санкции остава в ръцете на общинския съвет в Сандански, който единствен има право да прави промени в ръководството на местната болница.