Quantcast
КЗК позволи на Домусчиеви да продадат Нова телевизия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

КЗК позволи на Домусчиеви да продадат Нова телевизия

Отново днес комисията даде разрешение купувачът "Юнайтед Груп" да придобие и вестниците на Делян Пеевски
Обновена
3 118
 Илияна Кирилова
Кирил Домусчиев

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде разрешение за продажбата на компанията - собственик на Нова телевизия, показва съобщение на сайта на регулатора. Така вече няма пречки "Нова броудкастинг груп"  да стане собственост на компанията "Юнайтед груп", която притежава БТК и "Виваком". В момента Нова телевизия, нишовите канали "Диема" и още няколко тв програми, сайтове, радиа и др. се притежават от компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Постановлението става факт точно месец, след като купувачът официално поиска КЗК да одобри сделката. "Комисията приема, че концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение. Следователно, сделката не би могла да породи антиконкурентни ефекти, изразяващи се в значително възпрепятстване на конкурентната среда на съответните пазари и следва да бъде безусловно разрешена", се казва в решението.

В хода на събиране на информация за покупко-продажбата становище в КЗК е постъпило от основния конкурент на Нова телевизия - "Би Ти Ви медия груп". В него се посочва, че сделката ще засегне конкурентната среда на няколко пазара в България, сред които разпространението на тв програми, тъй като "Виваком" притежава собствена платформа за цифрова телевизия, която събира абонати. Според Би Ти Ви ще бъде засегнат и пазарът на ефирно разпространение на телевизионни програми (сигнали) чрез цифрово наземно радиоразпръскване, тъй като "Виваком" притежава и платформата "НУРТС", която пренася сигнала на националните ефирни телевизии до българите, които гледат телевизия с обикновена стайна антена. Влияние ще има и върху пазара на тв и радио реклама, смятат от Би Ти Ви.

 Според нейните представители е вероятно концентрацията да доведе до ограничаване на достъпа на конкурентите на групата на "Нова Броудкастинг Груп" на пазара на разпространение на тв програми на едро. Също така дружеството счита, че в резултат на концентрацията, БТК може да реши да не придобива права за разпространение на тв програми от основни конкуренти на НБГ (например „Би Ти Ви Медиа Груп“ ЕАД) или да налага по-неизгодни условия за придобиване на права за разпространение в полза на групата на НБГ. "След концентрацията, икономическата група ще има стимул и възможност да спечели от изтласкване на конкурентите от достъп до телевизионна аудитория и да повиши още аудиторния си дял и да повиши цените на пазара на телевизионната реклама", се казва в становището. По отношение на рекламата от Би Ти Ви смятат, че в резултат на концентрацията бюджетът на новата обединена група за реклама, включително на големия рекламодател БТК, е възможно да се пренасочи изцяло в програмите, продавани от НБГ.

КЗК обаче не взима под внимание съображенията на конкурента на Нова телевизия. Комисията пpиeмa, чe oбeдинeнaтa гpyпa нямa дa имa нитo cпocoбнocт, нитo cтимyл зa oгpaничaвaнe дocтъпa дo зaceгнaтитe oт cдeлĸaтa вepтиĸaлнo cвъpзaни пaзapи. „Haлицe ca aлтepнaтивни тeлeвизиoнни и плaтфopмeни oпepaтopи, ĸoитo ca в cъcтoяниe дa oĸaзвaт eфeĸтивeн ĸoнĸypeнтeн нaтиcĸ. Πpeдпpиeмaнeтo нa пoдoбнo пoвeдeниe би имaлo възмoжни нeблaгoпpиятни пocлeдици, ĸaтo зaгyбa нa ĸлючoвo тeлeвизиoннo cъдъpжaниe и нa знaчитeлни пpиxoди. Πo oтнoшeниe пpeдocтaвянeтo нa peĸлaмнo пpocтpaнcтвo в мeдиитe, пpитeжaвaни oт „Hoвa“, нa пpидoбивaщaтa ĸoнтpoл гpyпa в ĸaчecтвoтo нa peĸлaмoдaтeл, KЗK ycтaнoви, чe тeлeĸoмyниĸaциoнният ceĸтop нe e cpeд вoдeщитe peĸлaмoдaтeли в тeлeвизия, интepнeт и paдиo и нe би мoгъл дa ce пpиeмe ĸaтo peшaвaщ фaĸтop зa цялocтния peĸлaмeн бизнec нa мeдиитe“, пишe в мoтивитe.

Освен основната ефирна телевизия, каналите "Диема", радио Нова и др., сделката между НБГ и "Юнайтед Груп" включва интернет групата „Heт Инфo“, сайтовете Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и др., видеоплатформата „Bи Бoĸc“, телевизия Канал 3, която от началото на 2021 г. се казва "Нова нюз", „Paдиo Beceлинa“, „Paдиo Eĸcпpec“, „Bитoшa ФM“, „Aгeнция Bитoшa“ и „Aгeнция Aтлaнтиĸ“. Дъщерното дружество на купувача "Юнайтед Медия" ще има съвместен контрол и върху „Файненшъл Маркетплейс“; „Грабо Медия“ и „Атика Ева“, което издава списание "Ева".

Инвестицията на "Юнайтед Груп" в България досега е 2 милиарда долара (1.65 милиарда евро), изчислява базираното в Брюксел издание EURACTIV България. Това е цената на придобиването и технологичните инвестиции във “Виваком”, която бе купена през лятото на миналата година, както и на медийната група на Домусчиеви.

“Юнайтед груп” определя българския медиен пазар като доминиран от играчи, които са бизнес или политически ориентирани. Компанията обещава, че сделката ѝ може да се превърне в “повратна точка за медийната среда в страната и региона”.

“Ние се гордеем с факта, че сме готови да предложим най-доброто на нашите клиенти. Ние инвестираме не само в инфраструктура и платформи, за да отворим пред тях нови възможности, но и в уникално местно съдържание, чиято цел е да забавлява качествено и да информира”, каза изпълнителният директор на “Юнайтед груп” Виктория Боклаг пред EURACTIV България.

“Ако погледнете нашата история, ще видите, че ние имаме сериозен опит с технологичните иновации в съдържанието, което предоставяме”, допълни тя и посочи успеха на телевизионната платформа EON, независимия новинарски канал N1, който оперира в Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. “Това е, което ние ще донесем в България”, казва Боклаг.

 

Още една сделка

Отново днес КЗК разреши на  фирмата, която купува "Нова Броудкастинг Груп", да придобие и едноличен контрол върху официално притежаваните от депутата Делян Пеевски вестници. След оповестеното решение "Юнайтед Медия" вече може да купи и дружеството „Вестник Телеграф“ ЕООД и да поеме съвместния контрол върху „Издателска къща Борба“ АД. „Вестник Телеграф”  ЕООД издава вестниците „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”, „МАЧ Телеграф” и „Еuropost” и поддържа техните интернет сайтове: www.telegraph.bg, www.monitor.bg (Агенция Монитор), www.politika.bg и www.europost.eu„Издателска къща Борба“ e собственик на великотърновския регионален вестник "Борба". 

"Предвид паралелното производство по преписката за придобиването на едноличен контрол от страна на „Юнайтед Медия“ върху „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и дъщерните му дружества, Комисията разгледа и осъществяваната от групата нова дейност, за да открои пазарите, върху които концентрацията ще окаже въздействие. КЗК установи, че сделката ще доведе до хоризонтално припокриване на пазарите на интернет и на печатна реклама в страната. Комисията анализира и вертикалните ефекти на тези пазари с пазара на мобилни телекомуникационни услуги, на който оперира придобиващата контрол група.  Предвид липсата на водещи пазарни позиции на участниците в концентрацията на пазарите на интернет и печатна реклама, както и на БТК при предоставянето на мобилни телекомуникационни услуги и отсъствието на телекомуникационния сектор сред водещите рекламодатели, Комисията прие, че нотифицираната сделка не води до антиконкурентни хоризонтални и вертикални ефекти. Реализирането на концентрацията е основно в насока разширяване и диверсификация на продуктовото портфолио на „Юнайтед груп“ в България", пише в решението на КЗК. 

 

Още

Спас Русев напусна Надзорния съвет на "Виваком"

02.09.2022

Обновена

4078
В "Младост" още чакат извозване на боклук от Великден
Чужда компания преговаря за купуването на "Левски"

28.06.2022

1003