Медия без
политическа реклама

Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

Водещият в радио "Дарик" бе избран, без депутатите да му зададат нито един въпрос

27 Яну. 2021

Без нито едно изказване и въпрос към кандидатите за генерален директор на Българската телеграфна агенция мнозинството в Народното събрание избра водещия на предаването "Седмицата" по радио "Дарик" Кирил Вълчев за неин нов шеф с мандат от 5 години. Той получи гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а представителите на БСП и ДПС не участваха в гласуването. Управляващите пък се въздържаха и гласуваха против кандидата на социалистите Ивайло Данаилов. След избора Вълчев положи клетва да изпълнява задълженията си, като се ръководи от принципите на Закона за БТА.

При изслушванията в медийната комисия преди седмица Вълчев заяви, че новините на БТА трябва да са безплатни за всички български граждани и медии - и частни, и обществени. Информацията на агенцията следва да е свободно достъпна и за чужденците, които се интересуват от нея.

Новият шеф на държавната агенция каза още, че според него БТА не трябва да иска да получава пари от публикуването на новини, като в същото време трябва да продължи да предлага специализирани продукти и услуги - sms-съобщения, архивни справки, обобщения по конкретни теми и др. Фаворитът на управляващите за нов шеф на БТА се изказа и против практиката агенцията да провежда пресконференциите си на фона на рекламни пана, както и против отдаването на помещения под наем - в основната сграда на БТА и в пресклубовете в страната.   

В изложението си Вълчев заяви още, че новините на  агенцията трябва да се разпространяват по 4 начина- с текст и снимка, както е в момента, а също и с видео и аудио. В по-дългосрочен план новините трябва да се предлагат и със субтитри на английски език, каза още кандидатът на ГЕРБ.

Вълчев заяви още, че БТА трябва да има кореспонденти във всяка община, а до изтичането на мандата - и във всички съседни държави, започвайки от Северна Македония. Той обеща още да увеличи броя на езиците, от които БТА превежда новини, като към английски, немски, френски, руски, гръцки, сръбски, турски и румънски се прибавят още испански, арабски и китайски.  

Кандидатурата на Вълчев за шеф на БТА бе внесена в Народното събрание от шефа на медийната комисия Вежди Рашидов и от негови колеги от ГЕРБ в комисията. Преди това синдикатите в БТА също поискаха Вълчев да бъде избран за шеф на агенцията след кончината на досегашния директор Максим Минчев. Генералният директор на БТА се избира по специалния закон за агенцията, според който кандидатите задължително трябва да бъдат издигнати от депутати. От управляващото мнозинство изцяло зависи кой ще стане генерален директор на телеграфната агенция. БТА получава годишно 5 милиона лв. от държавния бюджет. 

Досега Вълчев, който е юрист по образование, беше и адвокат на БТА. От 1993 до 1995 г. е бил репортер в редакция "Информация за чужбина" на агенцията. През 2011 г . той участва и в писането на Закона за телеграфната агенция. В мотивите на ГЕРБ се посочва, че "доказаните му професионални качества и безспорният му  обществен авторитет го правят достоен кандидат".

Ключови думи:

БТА, Кирил Вълчев

Още по темата