Медия без
политическа реклама

ООН иска глобална регулация на големите социални мрежи

Не може да живеем в свят, в който е дадена твърде много власт на ограничен брой компании, обяви генералният секретар Антониу Гутериш

29 Яну. 2021
Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да се изработят глобални правила за регулиране на дейността на големите социални мрежи. На пресконференция той заяви, че не би трябвало да има фирма, която има властта да реши дали нечий акаунт, например този на бившия американски презиздент Доналд Тръмп, трябва да бъде закрит. 

"По-скоро трябва да бъде създаден механизъм , в който да има регулаторна рамка с правила, които позволяват подобно нещо да бъде направено в съответствие със закона - заяви Гутериш - Не мисля, че можем да живеем в свят, в който е дадена твърде много власт на ограничен брой компании“.

По-рано през този месец "Туитър" закри съществувалия 12 години профил на Доналд Дръмп и така прекъсна пряката комуникация на бившия президент с около 89 млн. последователи. Същевременно другите две големи социални платформи - "Фейсбук" и "Инстаграм", блокираха Тръмп.

"Туитър" изтъкна като мотив за закриването на профила на Тръмп, че публикациите му може да провокират насилие след бунта на негови привърженици в Капитолия на 6 януари. Някои политици обвиниха социалните мрежи в цензура и нарушаване на Първата поправка на американската конституция - за свободата на словото.

Гутериш заяви, че е „особено обезпокоен“ от властта на компаниите-собственици на социалните мрежи. И посочи причините: "Обемът на информацията, която се събира за всеки от нас; липсата на контрол върху (....) данните, свързани с нас; факът, че тези данни могат да бъдат използвани не само за търговски цели за продажба на рекламни компании (....), но също така да променят нашето поведение; и рисковете това да бъде използвано и от политическа гледна точка за контрол на гражданите на страните“.

Генералният секретар на ООН добави, че всичко това „изисква сериозна дискусия“, и че това е една от целите на неговата „пътна карта за дигитално сътрудничество“, обявена миналия юни.

Въпросната пътна карта е насочена към действия в 8 области, включително постигане на универсална свързаност с интернет до 2030 г., „насърчаване на доверието и сигурността в цифровата среда“ и „изграждане на по-ефективна архитектура за цифрово сътрудничество“

„Проблемите с дигиталните технологии са твърде често на ниско ниво в политическите програми“, се казва в документа.

Сред разпоредбите на пътната карта е и призив за укрепване на Форума за управление на интернет, който събира хора от различни групи в публичния и частния сектор, за да обсъдят въпроси на публичната политика, свързани с Интернет, „за да го направят по-отзивчив и подходящ за настоящите дигитални проблеми."

Още по темата