Медия без
политическа реклама

Най-мощното BMW вече е на пазара

Спортният седан M5 CS ще струва минимум 184 000 евро

29 Яну. 2021
BMW
BMW M5 CS

Още през миналата година се появиха твърдения, че BMW готви нова версия на спортния си седан M5. Това стана малко след обновяването на сегашното поколение на автомобила, при което той получи версия Competition. Оказа се, че наистина с нея компанията не си е казала последната дума, която явно е представеното само преди дни BMW M5 CS. И това е най-мощният сериен модел в историята на знаменитата баварска марка.

Голямата промяна е при двигателя. BMW M5 CS получава познатия V8 мотор с работен обем 4,4 л, но той вече развива мощност 635 к.с. и въртящ момент от 750 Nm. Това е с 10 к.с. повече от версията Competition, представена през миналата година, съобщава Automedia.bg.

Заедно с увеличението на мощността инженерите намаляват теглото на колата до 1900 кг (с около 70 кг по-малко), като променят и конфигурацията на адаптивното окачване и на системата за задвижване на четирите колела xDrive, при която може да се заключва предният мост.

Крайният резултат е ускорение от 0 до 100 км/ч за 3 секунди (с 0,3 сек. по-бързо от M5 Competition) и до 200 км/ч за 10,4 секунди (с 0,4 по-бързо). Максималната скорост си остава ограничена по електронен път на 305 км/ч.

Намаляването на теглото е постигнато с използване на карбон и армирана въглеродна пластмаса, като от тези материали са направени вентилируемият капак, предният сплитер, корпусите на огледалата, спойлерът на багажника и други. В стандартното оборудване и влизат и карбоново-керамични спирачки.

Визуално BMW M5 CS може да се различи по радиаторната решетка в цвят Gold Bronze, 20-цоловите джанти с гуми Pirelli P Zero Corsa и L-образните светлини BMW Laserlight, които при определени обстоятелства светят в жълто вместо в бяло, което е препратка към състезателните автомобили на марката. Външният цвят, по подразбиране, е Brands Hatch Grey, а като опция се предлагат също Frozen Brands Hatch Grey и Frozen Deep Green.

Седанът има олекотени предни седалки M Carbon и разделени задни седалки. Те са в черна мериносова кожа с контрастни инкрустации Mugello Red. Подглавниците са с диаграма на Северната дъга на състезателната писта „Нюрбургринг“ и с осветени лого M5 отпред. Състезателни акценти се срещат и върху волана, който е обшит с алкантара, както и по предпазните колани и постелките на пода.

Автомобилът има нова обемна изпускателна система, създадена да осигури още по-емоционален саундтрак за динамично шофиране, но и да направи колата по-тиха в жилищни райони. Седанът излиза на пазара през пролетта, като се оценява на минимум 184 000 евро.

 

"Баварците" готвят и първия си спортен модел на ток

Бъдещето на електромобилите приближава неумолимо и големите автопроизводители се готвят за него. BMW не прави изключение, като новостите ще засегнат и спортните модели на марката. Една от тях е бъдещият i4, който баварците определят като „първия електромобил на марката със спортна ДНК“.

В момента електрическият седан преминава през последните настройки на  управлението, шасито и комфорта, които се провеждат при различни метеорологични условия. Според представители на BMW представянето на електромобила зависи от три основни фактора – усилвател на волана, демпфиране и връщане на волана в нулева позиция. Затова и тестващите електромобила оценяват много високо обратната връзка, предлагана от волана, както и това, че той може лесно да се държи само с няколко пръста.

Твърдата каросерия и настройките на амортисьорите позволяват избягване на накланянето в завоите, а шумовете и вибрациите в салона са сведени до минимум. От BMW допълват, че в случая спортните качества и настройки на електромобила по никакъв начин не се отразяват на неговия висок комфорт.

Компанията потвърди, че i4 ще получи задвижващ силов агрегат с мощност 530 к.с., който ще позволи ускорение от 0 до 100 км/ч само за 4 секунди. Максималният въртящ момент ще превишава 800 Nm. За сравнение - новите M3 и M4 във версия Competition разчитат на 3,0-литров битурбомотор с 6 цилиндъра, който развива мощност 510 к.с. и въртящ момент 650 Nm.

Първоначално на пазара ще се появят две модификации – BMW i440 със задно предаване и BMW M50 xDrive. Най-достъпната версия – i435, ще излезе на по-късен етап, а в края на тази или началото на следващата година ще се появи и спортен вариант – i4 M.

Максималният пробег ще бъде около 600 км (по цикъла WLTP). Капацитетът на батериите засега се пази в тайна, но при концептуалния модел той беше 80 кВт/ч.

Производството на електромобила ще бъде в завода в Мюнхен.

Ключови думи:

автомобили, BMW