Медия без
политическа реклама

Нинова започва чистка и в софийската организация на БСП

Около 90 неудобни социалисти ще отпаднат от конференциите, които в момента издигат кандидати за депутати

29 Яну. 2021ТАНЯ ПЕТКОВА
БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова продължава с чистката сред представителите на вътрешната опозиция. След като изгони от партията лидера на пловдивската червена организация - Георги Гергов, сега Нинова е набелязала председателя на софийската - Калоян Паргов, който заедно с нея бе номиниран преди няколко дни за народен представител, обявиха пред "Сега" представители на левицата. В момента текат конференции по номинации за депутатските листи на соцпартията, а в столицата някои вече минаха. Нинова и Паргов бяха издигнати в 25 МИР преди няколко дни.  

Повод за поредната колизия в средите на соцпартията е питане на Нинова до контролната комисия на БСП (партийният съд), в което тя иска тълкуване дали членове на предишния Национален съвет (пленум) могат да участват в конференциите. Отговорът, който й бил даден днес, ги отрязва от участие и съответно от номинации за кандидат-депутати.

Решението на комисията е било взето снощи, а мотивът бил, че в партийния устав няма изричен текст за членове на конференциите, чийто мандат в Националния съвет е изтекъл. "Всичко е изцяло противоуставно. "Вратичка" на Нинова обаче дава фактът, че никъде в устава не е записан изрично какво се случва с Националния съвет", коментира пред "Сега" юрист от БСП. По думите му сега тя ще "извади от конференциите около 90 души, а в столичната организация - 20". "Оттук насетне Нинова ще овладее и Градската организация", допълни той.

Така от конференциите, които редят листите, отпадат критици на Нинова като бившия председател на парламента Георги Пирински, Велислава Дърева, бившия зам.-председател на БСП Димитър Дъбов, бившите депутати Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, предишния оргсекретар Катя Николова и др.

По този начин Нинова освен, че разчиства сметките си с неудобните съпартийци и овладява съвсем местните структури, тя ще нареди и "послушковци" в листите. "Партията става наистина еднолична", заяви социалист. 

Решението на контролната комисия, която е оглавявана от Емил Войнов, било подкрепено с мнозинство, но е имало и критици. Една от тях е Ралица Андреева, която е подала оставка с мотива, че комисията е унизена от лидера и е превърната в "казионен придатък" на ръководството на БСП, разказаха още участници в заседанието.

Без да заседава Националният съвет и само със събрани подписи, соцръководството изключи Георги Гергов от БСП. Събрани са необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов", съобщиха в лаконично съобщение до медиите от "Позитано" 20.