Медия без
политическа реклама

Нинова продължава да мълчи дали ще подкрепи Радев за втори мандат

Лидерът на БСП остави решаването на въпроса за след парламентарните избори

03 Февр. 2021ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След като мълча два дни, лидерът на БСП Корнелия Нинова отново не даде конкретен отговор дали партията ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат. Самият Радев обяви, че ще се яви на изборите за държавен глава през септември.  "И двамата сме на едно мнение - номинация след парламентарните избори на 4 април", обяви Нинова в сряда на брифинг в партийната централа. Така и обаче не можа да обясни какво налага "тупането на топката" по въпроса с кандидатурата на Радев, след като именно левицата го издигна за поста. Нинова не успя да разсее докрай съмненията, че и след вота през пролетта, той ще е основната им номинация за "Дондуков" 2.

"Знаех предварително за изявлението на президента Радев. Времето на изявлението бе в точния момент, за да се спрат внушенията, че той ще прави партия и че ще се явява на парламентарните избори", опита се да оправдае мълчанието си Нинова. Според нея заявената от Радев позиция е навременна, честна и последователна.  "И двамата сме на едно мнение за формата и начина на издигане - след парламентарните избори", допълни Нинова.

След като избори някои от инициативите на БСП през последните четири години, тя заяви, че за партия й в момента не е необходимо да се позиционира къде е спрямо предложението на Румен Радев за промяна в управлението. Всичко, което Радев предложил в отчетната си пресконференция, е предлагано неведнъж и правено от социалистите през последния мандат -отказ от коалиция с ГЕРБ като борба със задкулисието, пряк избор на лидер като защита на гражданското мнение, борба с корупцията чрез изкарване на примери за такава, антилобистко законодателство и пр.

ВОДАЧИТЕ

2/3 от водачите на червените листи са икономисти, юристи, лекари и инженери и това гарантира една сериозна професионална експертиза за предизвикателствата, които ни очакват в следващите години за възстановяване на икономиката, гарантирано качество на законодателството, експертно мнение по промяна в здравния модел. Така Нинова коментира номинациите на Изпълнителното бюро за водачи на червените листи, които ще бъдат предложени за одобрение на пленума - Национален съвет.

Структурите ще подредят листите след водачите и вярвам, че там ще се допълни експертизата и с други, необходими на Народното събрание  качествени професионалисти, така че заедно да повишим равнището не само на законодателната дейност, но и да изчистим законодателството от непрофесионалности и лобизъм, и да превърнем парламента в истински и сериозен законодателен орган, обясни Нинова.

Ето и имената:

Благоевград - проф. Георги Михайлов; Бургас - Петър Кънев; Варна - Борислав Гуцанов; Велико Търново - Явор Божанков; Видин - Филип Попов; Враца - Атанас Попдимитров; Габрово - Крум Дончев; Добрич - Мая Димитрова; Кърджали - Петя Михалевска; Кюстендил - Румен Георгиев; Ловеч - Ирена Атанасова; Монтана - Атанас Костадинов; Пазарджик - Пламен Милев; Перник - Стоян Мирчев; Плевен - проф. Румен Гечев; Пловдив - Корнелия Нинова; Пловдив - област - Манол Генов; Разград - Таско Ерменков; Русе - Крум Зарков; Силистра - Вяра Емилова; Сливен - Атанас Зафиров; Смолян - Александър Симов; София 23-и МИР - Христо Проданов; София 24-и МИР - Георги Свиленски; София 25-и МИР - Корнелия Нинова; София - област - Иван Ченчев; Стара Загора - Георги Гьоков; Търговище - Кольо Милев; Хасково - Велизар Енчев; Шумен - Иван Иванов; Ямбол - Кристиан Вигенин.

Още по темата