Quantcast
Патриотите пак се хванаха за новините на турски | СЕГА
facebook
twitter

Медии

Патриотите пак се хванаха за новините на турски

10-минутната емисия по БНТ е в разрез със задълженията на гражданите да изучават официалния език в държавата, смятат ВМРО и НФСБ
1 244
 Илияна Кирилова
Депутатите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заедно внесоха законопроект за спирането на новините на турски език.

С наближаване на парламентарните избори т.нар. патриотична коалиция в Народното събрание - "Обединени патриоти", отново се сети за един свой дългогодишен предизборен коз - спирането на новините на турски език по БНТ. Този път Патриотите са в остър недостиг на каузи - не могат да се хванат за норвежците, които ще вземат българските деца, за джендърите и за мигрантите. 

Депутати от двете партии в коалицията - ВМРО на Красимир Каракачанов и НФСБ на Валери Симеонов, са внесли общ законопроект с искане за промени в Закона за радиото и телевизията, в който тяхното излъчване е уредено. Според "Обединени патриоти" наличието на 10- минутна емисия по обществената телевизия е в разрез с конституционните задължения на всеки гражданин да изучава и използва официалния език в държавата. "Именно чрез измененията на ЗРТ през 2000 г., които целим да бъдат премахнати, в ефира на БНТ стартират новините на турски език. Смятаме, че те са излишна привилегия за определен етнос и обслужват политически интереси", се казва в мотивите към законопроекта.   Патриотите предлагат да отпадне и записаното в ЗРТ задължение БНТ и БНР да създават предавания, предназначени за българските граждани, за които българският не е майчин, включително и на техния език.

Борбата с новините на турски бе основен лайтмотив в политическата кариера на доскорошния съратник на Каракачанов и Симеонов - Волен Сидеров. През 2009 г. лидерът на "Атака" дори инициира подписка за провеждането на референдум по въпроса, а тогавашният му коалиционен партньор Бойко Борисов подкрепи идеята.

През 2014 година, когато Сидеров, Каракачанов и Симеонов влязоха съвместно във властта, Валери Симеонов обяви, че премахването на новините на турски е основна цел за неговата партия, но думите му не доведоха до резултат. Въпросът за емисиите на турски език, които в момента се излъчват след обедната емисия на БНТ, отново беше повдигнат в края на 2020 година, когато парламентът прие промени, свързани с транспонирането на евродирективата за аудио-визуални медийни услуги. Тогава патриотите се заканиха да внесат отделен проект за промяна в ЗРТ.  

Още

Симеонов пак ще отговаря за "кресливи жени с уж болни деца"

08.07.2021

2322
Каракачанов се хвърли в обятията на Льо Пен
Заев остава с празни ръце след визитата в София

17.06.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

22708