Медия без
политическа реклама

Шефката на спецсъда ще решава делото срещу Бобокови

Прокуратурата внесе в съда 546 тома срещу бизнесмените

09 Февр. 2021Обновена
ПРБ

Докладчик по делото за нерегламентирано управление на опасни отпадъци срещу бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, бившият зам.-екоминистър Красимир Живков и още трима души ще се гледа от председателя на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова. Тя самата задейства системата за случайно разпределение на делата, която прати процеса при нея. 

"Всяка публична проява разсейва всякакви съмнения, така че беше положително, че съдът уважи искането на колегата Ина Лулчева и направи това публично разпределение както пред нас, така и пред вас", каза след разпределението адвокатът на Николай Миховски Христо Ботев.

След като системата прати делото при нея, съдия Райкова коментира, че първата й мисъл е къде ще съхраняват папките. "Дали ще успея да го насроча за открито разпоредително заседание в едномесечен срок, не мога да отговоря, преди да го видя", каза още тя, цитирана от БГНЕС.

В понеделник прокуратурата внесе обвинителния акт в обем от 546 тома в Специализирания наказателен съд. Бившият зам.-министър Красимир Живков и Атанас Бобоков са привлечени към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група, която в продължение на около 5 години е извършила престъпление по служба, лъжливо документиране, нарушения при трансграничен превоз на опасни отпадъци, както и управление на отпадъците по неустановения ред, с което са причинени немаловажни вреда за околната среда.

Освен това Бобоков е обвинен и за неплатени данъци в особено големи размери, а бившият зам.-министър е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда. Останалите трима души са обвинени за документни престъпления и участие в организирана престъпна група.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем. Предстои съдът да определи дата за разпоредително заседание.

Прокуратурата постигна три условни присъди по делото срещу бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови за участие в организирана престъпна група за незаконно депониране на отпадъци, съобщи БНР.

В края на януари трима от обвиняемите по делото срещу братя Бобокови се признаха за виновни и сключиха споразумения с прокуратурата за условни присъди. Това са Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма "Феникс" в Плевен, на която преди година МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Той се призна за виновен, че за времето от месец ноември 2017 г. до 10.02.2020 г., като длъжностно лице е участвал в организирана престъпна група, за което му е наложено наказание 1 година „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от 3 години.

Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество "Феникс" от 2019 г. Той получи условно 2 г. с 3 г. изпитателен срок, защото от февруари 2017 г. до 28.05.2020 г. е участвал в организирана престъпна група, както и че в периода от 01.02.2018г. до 19.04.2018г. е управлявал опасни отпадъци не по установения в закона ред. Освен това е съставил официални документи  - „Сертификати за оползотворяване”, с които да удостоверени, че предадените опасни отпадъци се оползотворяват, въпреки че в действителност не били предприети никакви действия за това.

Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови. Той е осъден на 1 година условно с 3 г. изпитателен срок за участие в организирана престъпна група. 

Софийският районен съд е наложил запор върху част от капитала на четири фирми, в които дял има бизнесменът Атанас Бобоков, показа справка на "Сега" в Търговския регистър.

 

Още по темата