Медия без
политическа реклама

Личните лекари още чакат указания за масовото ваксиниране

Поставянето на ваксина върви с попълването на поне 5 документа, свидетелстват джипитата

Илияна Кирилова

На фона на пристигащите у нас нови и нови дози ваксини срещу коронавирус и обещанията на правителството ваксинирането да ускори темпа, личните лекари все още чакат указания от здравното министерство как точно ще става масовата ваксинация. "Ние сме готови да поемем това предизвикателство, при условие че държавата си свърши нейната част от работата". Това коментира пред БНТ Д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващте лекари за София област. Голям проблем за джипитата представлява и огромната административна дейност, съпътстваща поставянето на всяка ваксина. Здравният министър обаче отхвърли критиките, че джипитата нямат информация и заяви, че комуникацията им с тях е много добра.

Д-р Чобанова обясни, че проблемът не е толкова в самата ваксинация, колкото в това, че липсват конкретни указания какво следва на следващата стъпка, кой човек с коя ваксина да се имунизира, как да се подходжа с пациентите с хронични заболявания и т.н. Според нея институциите са длъжни да регламентират всички тези неща. По думите й масовата ваксинация е нещо трудно, което лекарите трябва да наместят в ежедневната си дейност, тъй като потоците от здрави и болни трябва да се разделят. "Това е предизвикателство, но ние сме готови да поемем това предизвикателство, при условие че държавата си свърши нейната част от работата", каза д-р Чобанова.

Кабинетът вече планира по 10 лв. за екип за поставяне на доза от ваксината, но не парите са проблем в случая, а безумната админстративна дейност. "Оствете ги тези 10 лв. Бих ги дал на който пожелае, стига да ми свърши цялата административна работа, която върви покрая поставяне на ваксините", каментира пред "Сега" д-р Георги Миндов, председател на общопрактикуващите лекари в София, изброявайки 5-те документа, които трябва да попълни, повечето от които на ръка - амбулаторен лист, лична амбулаторна карта, здравно-осигурителна книжка, книга за имунизации и електронен регистър. Преди самото поставяне на ваксината също има други дейности, като например попълване на информирано съгласие от пациента и т.н. "Аз и 1000 ваксини бих могъл да направя на ден, но после кой ще ми попълни документите ?!", пита д-р Миндов. По думите му освен тежката отчетност, голям проблем е и логистиката. "Аз ще отида за час до РЗИ да взема ваксините, но на колегата ми от Златица му трябват 3 часа път. Всяка седмица ли ще трябва да ходи да взема ваксини", разсъждава той.

Сред неясните въпроси около ваксинирането са още по какъв ред ще се имунизират хората в масовия етап на ваксинацията - според това който първи се е записал при личния лекар, според възрастта му, лична преценка на лекаря и т.н. Все още хората се чудят и към кого да се обърнат, ако джипито не желае да им постави ваксина, каквито случаи вече има не един и два. Здравният министър обеща до края на февруари да е готов електронен регистър, където желаещите биха могли да посочват кой да ги ваксинира - джипи или лечебно заведение, но повече конкретика и тук засега няма. Някои лични лекари се оплакват и, че са оставени сами да избират коя ваксина за кой човек да изберат.

Според д-р Чобанова в момента хората нямат реален избор коя ваксина да им бъде поставена, тъй като се използва това, което има налично. По думите й масовата ваксинация най-вероятно ще се случи с ваксини на "Астра Зенека", въпреки че за нея редица страни поставиха ограничения да не се поставя на лица над 55 г., тъй като няма достатъчно данни за ефективността й при тази категория. "Ние на практика нямаме конкретни указания от нашето здравно министерство", казва д-р Чобанова, коментирайки, че информацията в листовката не е достатъчна.

Епидемиологът д-р Християна Бацелова пък заяви, че за ваксината на "Астра Зенека" се чакат резултати от САЩ, където е започнало изпитване и при възрастови групи над 55 г. По думите й тази ваксина е регистрирана от 18-годишна възраст нагоре и няма противопоказания за хора над 55 години. Пред Би Ти Ви имунологът Цветелина Великова също посочи, че следва да се гледа ефективността на ваксината по отношение на предпазване от тежко заболявание от ковид-19. "При хората над 55 г., ваксинирани с "Астра Зенека", имаме 100% предпазване от болнично лечение с вентилация и летален изход", коментира тя.

 

РОЗОВИ ОЧИЛА

Здравният министър проф. Костадин Ангелов днес заяви за пореден път, че България ще прилага ваксината на "Астра Зенека" на лица над 55 г., 60 г. и 65 г., тъй като засега няма научно доказана информация, че тя не действа на по-възрастните. "Вървят различни слухове, но докато не се докаже, че тази ваксина не действа на тези възрастови групи, ние ще продължим да я поставяме и на тях", коментира той от Бяла. Въпреки всички неясноти, министърът заяви, че у нас има пълна готовност за започване на масовата ваксинация. По думите му това може да стане както при личните лекари по изготвени от тях списъци, така и чрез мобилни екипи, които обаче ще бъдат зависими от времето навън. Според него има достатъчно ваксини, за да се следва набелязания план, както и да няма да има проблем и да се ваксинират членовете на различни комисии за изборите, които са на 4 април. По-скоро проблем за него е нежеланието на голяма част от хората да се имунизират.

"Комуникацията ни с общопрактикуващите лекари е изключително добра. От средата на януари регионалните здравни инспекции са в контакт с тях, като сме помолили в рамките на месец и половина всеки лекар да изготви списъци с желаещите да бъдат имунизирани", заяви още министърът. "Неприятно ми става, когато чувам в медиите, включително и тази сутрин, че личните лекари не са знаели…, че не са били уведомени... Нека когато някой заявява позиция, да уточнява, че става дума за собствено мнение, а не за позиция на гилдията. Впечатленията ми за личните лекари в България са, че те са изключително добронамерени и колаборативни", посочи той.

По отношение на ваксинационния процес в четвърта фаза от Националния план министърът посочи, че след като общопрактикуващите лекари изготвят съответните списъци на лицата на и над 65 години и на тези с хронични заболявания, необходимите количества ваксини ще бъдат осигурени за имунизация в кабинетите им, а в труднодостъпните населени места на разположение ще бъдат и мобилни екипи. На въпрос за имунизирането на членовете на ЦИК и на районните и секционните избирателни комисии той заяви, че "няма нищо трудно, когато хората са решени да го направят. И обратното, ако има нежелание, започва търсенето на извинения". "Ваксини за всички желаещи, които участват в изборния процес, са осигурени", беше категоричен Ангелов. Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до ЦИК, с което се изисква списък с имена и координати на хората, които ще бъдат имунизирани. Целта е да бъде създадена такава организация, която да гарантира безопасно провеждане на парламентарните избори.

Проф. Ангелов коментира и антигенните тестове, за чието използване в образователната система в момента тече проучване сред родителите. По думите му те са напълно безопасни, могат да се използват за скрининг, а целта на здравното и образователното министерства е да се осигури максимално дълго присъствено обучение на децата, за да бъдат постигнати високи образователни резултати.
 

ВАКСИНИРАНЕ ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

В поредния епизод на "Covid-19: Ваксините" по Би Ти Ви днес различни специалисти дадоха отговори на въпросите на хората с хронични заболявания - с автоимунни ревматини заболявания (около 100 хил. души), с онкологични заболявания (300 хил.души), с диабет (450 хил. души), "Хашимото" (около 1 млн.души) и др.

"Трудно може се отговори еднозначно да се ваксинират или не онкологично болните пациенти. Все пак, базирайки се на препоръките на Европейското онкологично дружество, категорично се препоръчва всеки пациент с онкологично заболяване, ако няма противопоказания, да се ваксинира срещу коронавирус", коментира д-р Желязко Арабаджиев от "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда". По думите му следва да се оцени стадият на заболяването, възрастта и придружаващите заболявания, като ваксина не бива да се поставя, ако пациентът е на химиотерапия - тогава намалява броя на белите кръвни телца, които са в основата на клетъчния имунитет и тогава пациентът не може да постигне нужния имунитет. В тези случаи обаче ваксина би могла да се постави преди химиотерапия.

Специални проучвания за ефекта на ваксините при лица с автоимунни ревматични заболявания засега няма, като информацията за тях се базира на препоръките на Европейската лига срещу ревматизма. Според тях тези пациенти също следва да се ваксинират, но при определени условия - добре е това да стане, когато те са в ремисия или болестта е с ниска болестна активност, преди планирана имуносупресия, казва д-р Цветослав Георгиев от УМБАЛ "Св. Марина", Варна. Няма 100% гаранция, че ваксините няма да доведат до влошаване на ревматичното заболявание, но това е малко вероятно, казва той, тъй като дългогодишният им опит с други неживи ваксини показва, че те не водят до влошаване на заболяването.

При хората с проблеми с ендокринната системата - диабет, "Хашимото", наднормено тегло, препоръката на специалистите е ваксината да се постави приоритетно. И тук тя не бива да се поставя в момент на остро заболяване или изострено хронично заболяване, коментира доц. Пламен Попиванов от Александровска болница.

Може ли ваксината да отключи автоимунно заболяване? "Теоретично има таква възможност, но не са наблюдавани такива случаи", коментира имунологът Цветелина Великова пред Би Ти Ви. Според нея за да се случи това, са нужни повече фактори като генетична предразположеност и др. Дори вирусните инфекции и COVID могат да отключат автоимунно заболяване, казва тя. При бременните, които също се водят уязвими за тежко протичане на болестта, също няма достатъчно данни, но данните от Израел, където са ваксинирани бременни жени, показвали безопасност на ваксината. Колко дълго защитават ваксините? "Първите ваксинирани засега показват 8 месеца имунитет, като данните на производителите на ваксини са за 1 г. имунитет", коментира още Великова. По думите й е напълно възможно и ваксините срещу коронавирус да започнат да се поставят всяка година по подобие на тези срещу грип. Великова допусна и, че имунният отговор, който бъде създаден след ваксинация, може да бъде по-силен от този, който се създава при естествено заразяване и протичане на заболяването.

 

ДОСТАВКИ

България получи още 17 550 дози от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“. Полетът бе отложен заради лошо време в Германия, но е успял да излети успешно. С това доставените до моментна дози у нас от първата оторизирана ваксина стават 102610.

До края на седмицата България ще получи втора пратка от 31 200 дози от ваксината на „АстраЗенека“, съобщи за Нова телевизия директорът на Изпълнителната агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов. Първата доставка бе на 28 800 дози. До края на месеца се чакат малко над 260 000 дози от този производител, като с тази ваксина ще може да почне и ваксинацията на хората в трета фаза – служители на критична инфраструктура, медии, ангажирани в изборите лица.

 

Още по темата