Медия без
политическа реклама

Европарламентът настръхна срещу Борел, който не се покая

81 евродепутати поискаха оставката му заради злополучната визита в Москва

Стопкадър от екрана
Жозеп Борел се защити неубедително в Европарламента

Европейският парламент подложи на жестока критика днес върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заради злополучната му визита миналата седмица в Москва, но той не откри грешки в поведението си. Преди днешния дебат 81 евродепутати направиха подписка с искане да подаде доброволно оставка или председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен да му упражни натиск да се оттегли. Сред подписалите единственият българин бе Александър Йорданов от СДС. 

Нямаше политическа група, която да прояви милост към испанеца, който оглавява европейската дипломация. Масово бе възмущението от неговата слаба подготовка за посещението, от неспособността му да контрира твърдата реторика срещу ЕС на руския външен министър Сергей Лавров, от липсата на настойчивост в защита на руския опозиционер Алексей Навални. Борел отвърна, че е "важно да се хвърлят мостове, когато е възможно", и на свой ред отправи критика, че преди него 19 представители на ЕС са били в Москва и никой не е възразил. "Дали трябваше да вляза в ръкопашен бой с Лавров?", запита той полупразната заради санитарните мерки пленарна зала в Брюксел. "Не съм изгонил аз тримата дипломати от европейски държави по време на пресконференцията в Москва. Лавров ги изгони, защото аз говорих за Навални", каза Борел и се похвали: "Мисля, че от тази визита излязохме с по-добра позиция". После на свой ред провокира евродепутатите: "От нашите различия единствен печеливш е Кремъл".

От изказалите се над 50 евродепутати най-критични бяха представителите на Полша, трите балтийски републики, Източна и Северна Европа. Почти всички (без неколцина крайнолеви и крайнодесни евродепутати) поискаха нови санкции срещу Русия и този въпрос ще бъде разгледан на заседанието на Съвета на ЕС по външна политика на 22 февруари. Френският евродепатут от групата на зелените Мунир Сатури заяви гневно: "Русия се подиграва с нас, г-н Борел, Вие разочаровахте Европа. Германия трябва да спре строителството на газопровода "Северен поток 2". А неговият сънародник от групата на социалистите и демократите Рафаел Глюксман настоя: "Да замразим парите на руските олигарси в европейски банки". Австрийският социалдемократ Андреас Шидер имаше сходно предложение: "Да сложим край на прането на пари на  руски олигарси в ЕС". Консерваторката от Белгия Асита Канко изрази същото мнение: "Има нужда от санкции срещу клептокрацията на Путин". Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който сега е евродепутат, се обърна към колегите си от Запада: "Защо не повярвахте на колегите си от Изток, които знаят какво е Русия и ви предупреждаваха, че Русия е ненадежден партньор". Точно такова определение - "ненадежден партньор" - употреби по адрес на ЕС руският външен министър Сергей Лавров на пресконференцията си с Борел миналия петък.

Германецът Райнер Бутихофер от групата на зелените предупреди, че Борел не бива да подава оставка, защото това е капан, заложен от Кремъл с цел да дестабилизира институциите на ЕС. Но белгийката Фредерика Рийс от групата на либералите призова "да се преосмисли ролята на върховния представител на ЕС за външната политика".

 

 

 

 

 

Още по темата