Медия без
политическа реклама

Опитът за импийчмънт на Тръмп не мина през Сената

13 Февр. 2021Обновена
EPA/БГНЕС

След 5-дневни дебати опитът за импийчмънт на доскорошния президент на САЩ Доналд Тръмп не събра 2/3 мнозинство в Сената. Преди това бе одобрен от Долната камара на Конгреса. Гласуването приключи с 57:43 гласа. Седем републикански сенатори гласуваха заедно с демократите. Това беше вторият неуспешен опит за отстраняването на Тръмп. Привържениците му веднага коментираха в Туитър - 2:0.

Преди няколко часа имаше вероятност процесът да продължи още няколко дни, но сенаторите демократи се отказаха да призоват и свидетели.  

Преди това петима републиканци се присъединиха към 50-те демократи и гласуваха допускане на свидетели, след като демократите, организатори на импийчмънта, обявиха намерението си да призоват конгресменката Хайме Ерера Бойтлер, републиканка, която гласува за импийчмънта на Тръмп през януари, за да свидетелства за телефонния разговор на тогавашния президент с лидера на Камарата на представителите по време на безредиците на Капитолия в САЩ. Защитата на Тръмп заплаши, че при това положение ще блокира процедурата и ще призове 301 свидетели. 

За да бъде отстраняването успешно, е необходимо две трети мнозинство, което означава 17 републиканци да гласуват с демократите. Основният спор на двете страни днес бе в какъв смисъл Тръмп използва думата "битка" на 6 януари пред свои привърженици и дали това не е призивът за нападение на Капитолия. Демократите настояват, че трябва да се схваща буквално, докато защитата на Тръмп твърди, че това е метафора и се позовават на свободата на изразяване. 

 

Ключови думи:

Тръмп, импийчмънт

Още по темата