Медия без
политическа реклама

Трима български плувци са уличени в употреба на допинг

Национали са заплашени от 4-годишна дисквалификация заради анаболен стероид

23 Февр. 2021ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
Илияна Кирилова
Георги Аврамчев

Трима български плувци са уличени в употреба на забранени вещества, съобщи bTV. Според информацията става дума за състезателите от мъжкия национален отбор Здравко Баблаков (18 г.), Светлозар Николов (20 г.) и Благой Панайотов (18 г.).

Президентът на федерацията (БФПС) Георги Аврамчев потвърди само, че има три положителни теста за допинг, като подчерта, че "не са на водещи състезатели". Изп. директор на Националния антидопингов център д-р Виолета Заркова съобщи, че става въпрос за анаболния стероид станозолол.

"Трите имена ще бъдат публикувани скоро на сайта на антидопинговия център и всички ще могат да разберат за кого става дума - коментира пред "Сега" д-р Заркова. - На този етап не мога да разкрия повече подробности. Мога да кажа, че състезателите са включени в състава на национален отбор. Пробите са взети през февруари по време на извънсъстезателен контрол."

"За мен е голям шок и изненада, че се получиха такива резултати - заяви пред bTV Аврамчев. - От две години използваме еднакви витамини, има над 50 отрицателни проби. Недоумявам как са станали тези три положителни проби. Не са на водещи състезатели. Можем да говорим за външна намеса. Става дума за пълнолетни плувци, които сами са го взели. Ще проведем собствено разследване."

В момента тече процедура, като тримата използвали забранения препарат, трябва да кажат дали искат отваряне на Б-проба, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК. Наказанието за употреба на стероиди е лишаване от състезателни права за 4 години.

През последните години българското плуване е в процес на възраждане и редица наши състезатели се намират в световния елит. Страната ни има три сигурни квоти за олимпийските игри в Токио - на Антъни Иванов (200 м бътерфлай), Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай) и Калоян Левтеров (200 м гръб).

Още по темата