Медия без
политическа реклама

Плувците посочиха с пръст федерацията за допинг скандала

Не сме пили нищо извън националния отбор, заявиха двама от тримата уличени с архаичен стероид

24 Февр. 2021ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
SPORTAL.BG
Здравко Баблаков

Вината за най-новия допинг скандал в българския спорт е изцяло в българската федерация по плувни спортове и в частност в екипа, отговарящ за националния отбор. Такова категорично мнение изказаха както уличените в употреба на забранено вещество плувци от настоящия състав на мъжкия ни тим, така и бивши елитни състезателки от женския отбор на България.

От Националния антидопингов център публикуваха официално имената на тримата национали с положителни проби за архаичния анаболен стероид станозолол. Беше потвърдено, че с временно спрени състезателни права са едни от най-големите ни таланти в плуването: Здравко Баблаков (с покрит норматив Б за олимпийските игри в Токио на 100 м бруст), Светлозар Николов (държавен шампион на 200 и 400 м съчетано) и Благой Панайотов (държавен шампион на 200, 800, 1500 м св. стил).

Трима български плувци са уличени в употреба на забранени вещества, съобщи bTV. Според информацията става дума за състезателите от мъжкия национален отбор Здравко Баблаков (18 г. Светлозар Николов (20 г. и Благой Панайотов (18 г.

Пръв открито по темата говори 20-годишният пловдивчанин Николов.

"В началото на годината всеки от националния отбор получава договор. Който иска, може да го подпише, който не - не. Но накратко ни задължаваха - разказа той пред Sportal.bg. - От две години имаме доктор, който се занимава с нашето възстановяване, който ни дава витамини. На лагера в Белмекен получавахме по 36 хапчета на ден в пластмасова чашка. Преди това кутийките ни бяха показвани, но решиха да ни ги дават в чашка, защото така им било по-лесно. Ние им се доверяваме, което е голяма грешка от наша страна. Отделно сме имали заплахи да не получаваме заплати или да ни изгонят от лагера. Ако откажехме да отидем на даден лагер, имахме санкции."

По-късно думите му бяха подкрепени от 18-годишния великотърновец Баблаков.

"За себе си, дори и за другите две момчета, мога категорично да кажа, че нито един от нас не е употребявал забранени субстанции - категоричен беше тийнейджърът пред Sportal.bg. - Освен витамините от националния отбор, никой от нас не е взимал нищо друго. Всичко са ни давали от националния отбор. Не знам как да определя нещата. Още от 2020 г. съм подписал договор за централизирана подготовка с националния отбор. Прибирам се за по една седмица и пак се връщам на лагер. Това просто е необяснимо. Това е неописуемо. Не знам какво да си мисля, какво да правя, какви решения да взимам. Даже не знам как да обясня."

Президентът на федерацията (БФПС) Георги Аврамчев нарече случая "много странен и загадъчен" и обяви, че ще бъде проведено пълно разследване, за да бъдат открити виновните за скандала. Понастоящем генерален мениджър и селекционер на националния отбор е Кристиян Минковски. Отговорник по научно-приложна лаборатория е Михаил Качаунов, а лекар на държавния тим е доц. д-р Любомир Петров, преподавател от катедра "Физиология и биохимия" на НСА "Васил Левски".

"Вярвам и винаги съм вярвал на тези момчета. Случаят е много странен и загадъчен - заяви Аврамчев пред Нова телевизия. - Няма реално и логично обяснение. Ще проведем необходимото разследване. Призовавам всички компетентни органи да се включат. От моя страна ще има пълно съдействие. Аз съм човекът, който има най-голямо желание истината да излезе наяве и виновният или виновните да бъдат наказани."

Според него "е възможно, но е малко вероятно" друг състезател или някой от персонала умишлено да сложи допинг в чашите на тримата ни национали.

"Всички състезатели знаят какви медикаменти взимат. Те се приготвят от доктор. Работим с конкретния лекар от три години и му вярвам. Когато се взимат проби, се дава протокол, като всеки собственоръчно описва какво пие. Някои от тях са приемали по 36 хапчета, но не от различни видове. Просто ако трябва да се вземе 8 милиграма, а едното хапче е 1 милиграм, то се взимат 8", обясни Аврамчев.

Шефът на федерацията по плуване: Случаят с допинга е много загадъчен

Пред bTV пък говориха селекционерът Кристиян Минковски и лекарят на националния отбор д-р Любомир Петров.

"Това, което съм казал, е да си спомнят всичко, което са взимали, извън схемата на доктора. Някъде там би могло да има такъв препарат. По тяхна информация те не са взимали. По моя също. Моята информация идва от техните данни. Нямам обяснение. Минаха повече от 24 часа. За мен трябва да свърши докрай цялата процедура", заяви Минковски.

Д-р Петров пък беше категоричен, че всеки състезател е бил напълно наясно какви медикаменти приема. И подчерта, че количеството таблетки не може да бъде разглеждано като твърде голямо.

"Става въпрос за общо 33 таблетки. Това не са 33 различни препарата. Десет са различните препарати - заяви лекарят. - Вътре има само нормални съставки на храната. Получават се голяма бройка при някои от хапчетата, защото става въпрос за естествени съставки на храната, които се приемат в грамове. Всички кутии на лекарствата са изложени пред състезателите. Много пъти правим разпределянето пред тях. Разпределят се за едната и другата група брой чаши. Всеки от тях взима на случаен принцип. Много рядко се случва, ако някой си е забравил, да му се носи специално. Взимат едни и същи чашки. МОК има позиция за добавките. Това, което сме давали, може да го сравните с позицията. Ние се ръководим изцяло от нея."

 

РЕАКЦИИ И ПОДКРЕПА

От министерството на младежта и спорта публикуваха официално становище във връзка с трите положителни допинг проби в националния отбор по плуване. В него се настоява за спешно разследване и установяване на виновниците.

"Борбата срещу употребата на забранени вещества е един от водещите приоритети на държавната политика в областта на спорта за високи постижения. ММС настоява БФПС да проведе цялостно разследване на случая, а виновните да понесат съответните наказания. Държавната политика в областта на борбата срещу употребата на допинг в спорта е приоритет на правителството и личен приоритет на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. С цел засилване на мерките за борба срещу употребата на допинг в административно-наказателните разпоредби на Закона за физическото възпитание и спорта са предвидени имуществени санкции на спортните организации в зависимост от поредността на нарушението", се казва в становището.

В социалните мрежи пък се изказаха две бивши български националки по плуване, участвали на олимпиадите в Пекин `08, Лондон `12 и Рио `16 - Екатерина Аврамова и Нина Рангелова. И двете изразиха пълна подкрепа към хванатите с допинг трима състезатели и се изказаха остро срещу управлението на плуването в България.

"Познавам лично момчетата и мога само да си представям през какво преминават в момента. Всички ги атакуват, задават въпроси, искат да знаят какво се случва. Искам да разкажа своята част от историята и се надявам това да не им навреди - заяви Аврамова, която приключи кариерата си като състезател за Турция. - Всички знаете, че аз се състезавах за България до 2013 г., когато реших да се преместя да плувам и да се състезавам за Турция. От 2009 г. не ходя на лагери на националния отбор, защото живеех и тренирах в Англия.

До 2009 г. обаче практиката в националния отбор не се е различавала от това, което описват момчетата. Влизахме в стаята на доктора и ни чакаха чашки с хапчета, които трябваше да пием. Когато питахме какво има, той ни отговаряше, че и да ни каже, няма да разберем, защото не сме завършили медицина. Странното е, че оттогава до днес един човек продължава да е в този национален отбор и това е старши треньорът Кристиян Минковски. Това, през което аз съм преминала, не се е променило до ден-днешен.

Трудно е да докажем, че състезателите не са взимали на своя глава медикаментите. Но когато човек като Минковски застане пред вас и ви каже, че от вас няма да излезе нищо, ако не тренирате с него, ще разберете. Интересното е, че некадърните хора са на високи позиции у нас и никой няма силата да се изправи и да им каже, че съсипват не само спортисти, а и живота на хората. Аз имах лошата участ да тренирам при Минковски. Той беше човекът, който за малко да ме откаже от спорта.

Тежко ми е за момчетата, защото не го заслужават. Хората, които са начело, им казват какво да правят, плашат ги, че няма да са част от националния отбор, ще им бъдат спрени стипендиите. Надявам се да се намери причината за това, което преживявате. Некадърните хора трябва да се махнат от българския спорт."

Една малка истина!

Posted by Ekaterina Avramova OLY on Tuesday, February 23, 2021

Сходно мнение изрази и Рангелова, която подкрепи междувременно създадената петиция в интернет в подкрепа на Баблаков, Николов и Панайотов:

"Тези момчета са посветили живота си на спорта, лишават се от безброй неща, за да прославят името на България, а тези, които би трябвало да им помогнат, ги бутат надолу. И винаги е било така! За това и до ден-днешен, когато някой от по-младите плувци се допита до мен за съвет, винаги им казвам: "Колкото по-малко зависиш от федерацията, толкова по-добре за теб."

Имало е и хора с добри сърца, там на 4-тия етаж в Спортната палата, но повечето ги вълнува как да смъкнат пари от министерството и да лансират хора, близки до тях. Аман от алчни и егоцентрични ръководители, които се появяват пияни и заляни по състезанията на децата. Имайте малко достойнство и отстъпете място на хора, които наистина имат желание и качества да разбират за развитието на плуването!"

Приятели, моля подпишете петицията в подкрепа на Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов — тримата ни...

Posted by Nina Rangelova Sadauskas on Tuesday, February 23, 2021

Ключови думи:

плуване, допинг, Георги Аврамчев, Здравко Баблаков, Светлозар Николов, Благой Панайотов, ММС, Красен Кралев

Още по темата

ОЩЕ ОТ СПОРТ

Падна най-старият световен рекорд в леката атлетика

15 Апр. 2024

Два пропуснати мачбола и горчив край за Григор Димитров в Монте Карло

11 Апр. 2024

Бившият шеф на биатлона бе осъден на 3 г. затвор за корупция

12 Апр. 2024

Викове "Оставка!" изпратиха "ЦСКА-София" след шокираща загуба

12 Апр. 2024

ПЪРВА ЛИГА, XXIX КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

15 Апр. 2024