Quantcast
Mercedes обнови най-важния си модел | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Mercedes обнови най-важния си модел

Новият C-Class има хибридни двигатели, завиващи задни колела, както и салон като на S-Class
2 511
 Mercedes

Mercedes-Benz представи новото поколение на седана и комбито C-Class (W206). Моделът е по-голям от предшественика си, като е оборудван с огромен брой най-съвременни електронни системи за безопасност и асистенти на водача, които по-рано видяхме при флагмана на марката S-Class.

И това съвсем не е случайно, защото C-Class е най-популярният и съответно най-важен модел на Mercedes-Benz. Само от предишното поколение, което излезе през 2014 г. и е на пазара до момента, са продадени над 2.5 млн. бройки. Новата генерация трябва да продължи успехите на своите предшественици, а защо не и да се опита да ги подобри.

Както и последния S-Class, представен през 2020 г., така и C-Class е изграден на модулната платформа MRA II. И е пораснал на размери, като е с 65 мм по-дълъг, с 10 мм по-широк и с 9 мм по-нисък от своя предшественик. Разстоянието между двете оси е увеличено с 25 мм. 

Тази промяна в габаритите позволява в салона да има с 22 мм повече място отпред и с 15 мм отзад, а пространството над главите е увеличено с 13 мм. С 35 мм е по-дълго пространството за краката на пасажерите на втория ред. Комбито също е по-голямо от предшественика си, като багажникът му побира 30 литра повече - 490 л в нормално състояние и 1510 л при свалени задни седалки.

От Mercedes определят дизайна на новия C-Class като "спортен и динамичен", но е факт, че моделът запазва познатите вид и пропорции. Основните промени в екстериора са светлините и броните, по които той може да бъде лесно различен.

Голямата промяна е в задвижващите агрегати, като от гамата отпадат досега използваните 6-цилиндрови мотори, както и V8 двигателя, поставян на версията AMG C 63. Всички версии на модела са оборудвани с 4-цилиндрови турбодвигатели от семейството FAME (Family of Modular Engines) с работен обем 1.5 или 2.0 литра. Моторите са свързани с 48-волтов стартер-генератор EQ Boost, даващ допълнителни 20 к.с. мощност и 200 Nm въртящ момент. Мощността на бензиновите двигатели варира от 170 до 258 к.с. (250-400 Nm въртящ момент), а на дизелите - от 200 до 265 к.с. (440-550 Nm).

Дизеловите агрегати OM 654 M получават два турбокомпресора с променлива компресия, като впръскването на гориво става под налягане от 2700 бара. Стоманените бутала имат запълнен с натрий канал за охлаждане. За почистване на отделените газове в тези мотори отговарят стандартен катализатор, филтър за твърди частици DPF и два селективни катализатора с впръскване на AdBlue.

В гамата на петото поколение на C-Class е включен и нов бензинов двигател M 254 със система EQ Boost, която може да рекуперира енергията при спиране и да се изключва при движение по инерция. Той е с работен обем 2.0 литра и разполага с нов турбокомпресор с двупоточната технология twin-scroll. Двигателят е разработен съвместно с тима на Mercedes-AMG Petronas, като подобренията по турбината позволяват увеличение на мощността с 27 к.с.

На по-късен етап моделът ще получи и две хибридни версии - бензинова и дизелова, които ще се зареждат от стандартната електропреносна мрежа и ще могат да изминат до 100 км само на ток. За тях е предвиден електромотор с мощност 129 к.с. и въртящ момент 440 Nm, както и батерия с капацитет 25.4 кВт/ч и с вградена система за регулиране на температурата. Тя се зарежда за 30 минути при използване на терминал с постоянен ток с мощност 55 кВт.

Хибридните версии ще имат още в базовото си оборудване пневматично окачване, което се изравнява само при нужда. Те разполагат и със специален модул на акселератора, който по време на движение подава сигнал за стартиране на мотора, ако ъгълът на наклона на педала падне под 9.7 градуса.

Автоматичната трансмисия 9G-Tronic е без алтернатива за C-Class, което означава, че механична скоростна кутия няма да се предлага. Трансмисията е оптимизирана, за да работи с 48-волтовите системи, а също така ще има и нов блок за управление с многоядрен процесор. Като опция ще се предлага система за задвижване на четирите колела 4Matic, която пък е снабдена с нова раздатъчна кутия и нов преден редуктор, способни да издържат на по-големи натоварвания.

Конструкцията на предното и задното окачване в новия C-Class принципно не е променяна, но все пак са направени настройки за по-добър комфорт и по-добра маневреност. Отпред се залага на схема с двойни носачи, а отзад окачването е многоточково.

Като опции се предлагат нови адаптивни амортисьори Agility Control. За първи път в историята C-Class може да бъде оборудван и със завиващи задни колела. При избор на тази опция задните колела завиват до 2.5 градуса, като при скорост до 60 км/ч това става в посока, обратна на тази на предните и така се подобрява маневреността. При високи скорости те завиват в посоката на предните и така пък колата става по-стабилна.

C-Class получава и фарове Digital Light с 1.3 млн. микроогледала във всеки блок и с резолюция 2.6 млн. пиксела. Те могат да променят формата и яркостта на светлинния лъч, като отчитат наклона на пътя, проектират предупреждения пред водача и следят маркировката. Освен това те "откриват" пешеходци в тъмното и ги осветяват. Тази технология обаче е опция, докато базовият вариант е със светодиодни фарове High Performance.

Моделът ще разполага и с най-модерните асистенти на водача. Сред тях е адаптивен круиз-контрол, който "вижда" спиращия автомобил отпред, дори при скорост от 100 км/ч. Асистентът за поддържане на лентата на движение работи пълноценно до 210 км/ч. Предлага се и функцията PRE-SAFE Impulse Side, която създава виртуална зона за деформация при сблъсък отстрани. И при нужда повдига праговете, като насочва енергията в долната част на колата.

Салонът до голяма степен е идентичен с този на S-Class, но все пак има и разлики. Приборният панел е с диагонал 10.25 или 12.3 инча, а централният дисплей - 9.5 или 11.9 инча. Предлагат се няколко варианта за изобразяване на показанията - Discreet, Sporty и Classic, както и режима: Navigation (навигация), Assistance (помощ), Service (обслужване).

Приборният панел и основният дисплей са обърнати към водача, който има на разположение второто поколение на комплекса MBUX, дебютирал именно при S-Class през 2020 г. Системата разбира гласови команди (съответно се самообучава), може да се свърже с "умен дом" и с различни сервизи за услуги, а също така и се обновява безжично. С помощта на камера системата записва и спомагателна информация за маршрута, като се активира с пръстов отпечатък.

Поръчки за модела се приемат от края на март, като все още няма яснота кога ще бъдат представени и другите модификации. Най-голям интерес предизвиква спортната AMG C 63, която също ще бъде с 4-цилиндров двигател (досега тя разчиташе на V8 мотор). Новият вариант ще бъде хибриден, тоест ще има и допълнителен електромотор, като съвкупната мощност на задвижващата система ще надхвърли 500 к.с.

Ключови думи:

Mercedes, Mercedes-Benz, автомобили

Още

MINI Counrtyman излезе в дизайнерска версия

23.09.2022

248
Ferrari пусна всъдеход за 390 000 евро

16.09.2022

892
Skoda представи електрическото си бъдеще

09.09.2022

1373