Quantcast
В Румъния осъдиха на затвор бивш министър и президентска дъщеря | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

В Румъния осъдиха на затвор бивш министър и президентска дъщеря

1 121
 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънски съд осъди днес екс министърката Елена Удря и дъщерята на бившия президент Траян Бъсеску на затвор. Те са признати за виновни по обвинения в "пране на пари" и приемане на подкупи по време на президентската кампания 2009 г., съобщават местни медии. Йоана Бъсеску, която е и бивш евродепутат, е осъдена на пет години затвор, а екс министърката и близка помощничка на президента - на осем години без право на обжалване.

Разследване на румънския антикорупционен екип установи редица престъпления в управляващите политически партии, включително конфликти на интереси, злоупотреба с власт и длъжност, измами и възлагане на държавни поръчки в замяна на подкупи, уточнява БГНЕС. 

Бъсеску бе президент на Румъния от 2004 до 2014 година, макар да е отстраняван от поста два пъти. На 19 април 2007 г. румънският парламент отстранява временно Траян Бъсеску от длъжността му. На 20 април Конституционният съд потвърждава вота и временен президент става Николае Вакърою (в качеството му на председател на Сената) – до провеждането на референдум месец по-късно, който отхвърля процедурата по импийчмънт. През 2012 г. Бъсеску отново е отстранен от парламента и е насрочен референдум за 29 юли 2012. Процедурата за импийчмънт отново е отхвърлена от румънците и той остана на власт до края на втория си мандат през декември 2014 г.

Още

ИБГНИ поиска оставката на енергийния министър

25.09.2021

854
Съд отказа на Брендо да излежи и трите си присъди у нас

20.09.2021

4974
Дело от сагата "Топлофикация" 12 г. виси на първа инстанция