Quantcast
Предизборни приказки от 1001 нощ: Веселин Марешки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Предизборни приказки от 1001 нощ: Веселин Марешки

Лидерът на "Воля" сколасал да открие първата си аптека, докато изхранва сина си с помощи от Червения кръст
7 976
 БГНЕС
Веселин Марешки имаше доста екзотични хрумки като депутат. Известно време например той участваше в заседанията на парламента, екипиран в костюм и ръкавици срещу ковид

Всеизвестна максима е, че най-много се лъже преди избори. Освен че обещават неща, които нито могат, нито имат намерение да изпълняват, политиците много обичат да украсяват биографиите си, спестявайки неудобни детайли и преувеличавайки спорни постижения. Днес неподозирани досега подробности от битието си сподели лидерът на партия "Воля" и настоящ народен представител Веселин Марешки, който тази сутрин гостува заедно със сина си Веселин-младши в bTV.

53-годишният Марешки е собственик на едноименните вериги аптеки и бензиностанции, а състоянието му се изчислява в милиони. Той обаче предпочита да се представя като многострадалец, водещ неравна битка с живота.

Марешки описа тъжно начало на своя семеен живот. Когато се раждал синът му, през 1991-1992 г., със съпругата му живеели в една вила - 40-50 квадрата, само от дъски скована, с процепи, откъдето духа отвсякъде. Изхранвали сина си с помощи от Червения кръст. Това обаче не им попречило точно тогава да открият и първата си аптека във Варна. "Кратката версия е: 1991 г. влязох в бизнеса с лекарства - една аптека, втора, трета, пета и може би към десетата-единайстата сме изкарали първия милион", накратко обобщи той, без да се спира на подробности откъде се е сдобил с начален капитал за това.

Така или иначе, докато децата тръгнат на училище, семейство Марешки вече било доста заможно. "Ние станахме богати много преди децата ми да разберат - разказа таткото. - Защото - и това е пак благодарение на съпругата ми, на мен не ми харесваше, но когато ходеха на училище, тя ги питаше по колко пари дават родителите на другите ученици. И когато на другите им даваха по 50 стотинки, после по 1 лев, после по 2 лева, точно по толкова им даваше и тя. А ние имахме много повече възможности. Но за да не се разглезват, съпругата ми ги държеше на същото ниво, на което са сънародниците ни, и те не успяха да се възгордеят, да се разнежат и да търсят мекото и сладкото на живота. "

Въпреки тази родителска тактика, Веселин Марешки-младши все пак е завършил висшето си образование със специалност "Финанси" във Великобритания и Русия - в частния университет "Риджънтс" в Лондон и Московския държавен университет.

"Завърших с отличие. Дори тогава университетът получи акредитация да бъде университет. Един от първите за последните петдесетина години. И наши учители ни казваха специално на мен и един мой съученик, че много добре се справяме, но понеже ги гледат под лупа, за да получат тази акредитация, ни пишат по-ниски оценки, иначе им се карат. Но много ни хвалеха", разказа Веселин-младши. В момента той работи в една от фирмите на баща си. За четири години възнаграждението му нараснало от 400-500 лв. почти двойно.

Марешки разказа и за някои странни традиции във вече заможното си семейство. "Синът ми продължава да износва мои стари дрехи, когато бях по-слабичък. Сериозно ви говоря! Защото той не ходи да си купува, мен ми е неудобно. В ежедневието, ако го видите, въобще не може да разберете, че е мой син или че е който и да е. И аз го помолих малко повече да се стегне днес, все пак като гости по телевизията да е малко по-официален. Така че...", обясни той на невярващата водеща. Синът му потвърди, че носи старите дрехи на баща си, но не каза защо това се налага.

"Това мен не ме прави много щастлив. Щастлив съм, че са скромни деца - заяви лидерът на "Воля". - Най-важното е, че не се хлъзнаха децата ми - и той, и сестра му, в наркотици, алкохол, цигари, комар, които са най-отвратителните неща. Не участват в корупционни схеми, то е ясно. Но тези неща са много важни, защото когато те израстваха, на мен ми се налагаше да работя по 24 часа в денонощието. Спал съм в колата, преспивал съм по няколко минути между курсовете, когато съм бил таксиметров шофьор. И цялото това възпитание, слава богу, се падна на съпругата ми и тя ги възпита по този начин. Доста години бях таксиметров шофьор, още като студент - като се връщах от Москва, карах такси. Във всяка ваканция се връщах, за да мога да си помогна на образованието."

Ключови думи:

1001 нощ, Веселин Марешки

Още

И Марешки хареса Каракачанов за коалиция

15.05.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5079
Каракачанов обърна поглед към Марешки, Сидеров и Симеонов за изборите

13.05.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5476
Разделените Симеонов и Каракачанов отново ги тегли към обща коалиция

30.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6462