Медия без
политическа реклама

Първи футболист в Англия не почете Black Lives Matter

"Няма значение дали коленичим или не, защото продължаваме да получаваме расистки обиди", заяви Уилфред Заха

14 Март 2021
ЕПА/БГНЕС
Уилфред Заха демонстративно стои прав по време на традиционното коленичене в английския футбол, в случая - преди началото на домакинството на тима му "Кристъл Палас" срещу "Уест Бромич Албиън".

Националът на Кот д`Ивоар и нападател на "Кристъл Палас" Уилфред Заха стана първият футболист в английската Висша лига, който не отдаде почит на движението Black Lives Matter. Той отказа да коленичи, както всички останали на терена, преди домакинството на тима му срещу "Уест Бромич Албиън" от XXVIII кръг.

Този ритуал стана традиционен в доста колективни спортове преди началото на мачовете. С него състезателите изразяват своята подкрепа в битката срещу расовата дискриминация. Специално в Англия колениченето бе въведено като практика след края на принудителната пауза заради COVID-19 през пролетта на м. г. 

След победата на "Кристъл Палас" с 1:0 вчера Заха сподели мотивите си:

"Това е толкова глупаво и излишно. Родителите ми са се възпитали да се гордея с цвета на кожата и да стоя изправен, а не коленичил. С подобни действия се самоизолираме и не постигаме нищо. Нямам намерение да се включвам в подобни инициативи или да нося фланелка с надпис Black Lives Matter, защото това е все едно да си нарисувам мишена на гърдите. Няма добро или лошо решение, но чувствам, че колениченето стана част от рутината преди всеки мач и в този момент няма значение дали коленичим или не, защото продължаваме да получаваме расистки обиди. Знам, че се върши много работа зад кулисите във Висшата лига, за да се направят промени и аз уважавам това. Разбира се, уважавам и съотборниците си, които искат да продължат да коленичат преди всеки мач."

Преди Уилфред Заха да остане прав, доста други футболисти и клубове коментираха, че жестът с падането на коляно се е изпразнил от смисъл.

Още по темата