Quantcast
Общинари призовават Фандъкова да спаси 85 дка гора до Западен парк | СЕГА
facebook
twitter

България

Общинари призовават Фандъкова да спаси 85 дка гора до Западен парк

Искането е София да разшири зелените си площи с терен на военното министерство
1 336
Гората да бъде приобщена към границите на Западен парк, предлагат Тома Белев и Марта Георгиева.

Общински съветници от опозицията в Столичния общински съвет са внесли искане Столична община да предприеме действия и да поиска от Министерството на отбраната собствеността върху 85 дка в непосредствена близост до Западен парк в София, които министерството на Красимир Каракачанов е обявило за продажба. Вносители на доклада са Тома Белев и Марта Георгиева от "Демократична България".

"Това са 85 декара гора от разширението на Западен парк. До момента те се стопанисват от Министерство на отбраната. В началото на годината МО е обявило, че нуждата от тях е отпаднала и са ги включили в графика си за продажба. Естествено, ако се спазват законите, тези имоти са публична държавна собственост и не могат да се продават. За да спрем тази продажба, която после трябва да се отчуждава от СО,  внесохме днес предложение в Столичния общински съвет Столична община да поиска от Министерски съвет безвъзмездно тяхното стопанисване с цел изграждане на разширението на Западен парк", съобщи Белев във "Фейсбук".

От публикуваната от него снимка личи, че става за дума за огромна площ, залесена с дървета.

Както "Сега" писа, точно в края на мандата си ведомството на лидера на ВМРО Карачанов  започна ударна кампания за продажбата на собствени имоти. Освен споменатата гора до Западен парк, в списъка попаднаха още атрактивен имот в покрайнините на София - 34 дка терен в район "Нови Искър", върху който са построени 9 сгради. Началната тръжна цена е 303 500 лв.

От началото на годината с 2 заповеди на Каракачанов Министерството на отбраната започна ударно да продава имоти. Бяха обявени търгове за 40 имота за над 12 млн.лв.  Сред продаваните имоти има както магазини в София, така имоти в Търновско с по над 10 сгради върху тях или пък укрития във Врачанско. В списъците са имоти и в Шумен, Търговище, Пловдив, Ловеч, Монтана, Благоевград или в населени места край тях.

Към нaчaлoтo нa 2020 г. военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт ca били 1172. Oт тях 122 мaгaзинa и пoдблoкoви прocтрaнcтвa и 1052 вoйcкoви тeрeнa кaтo бивши кaзaрми, cклaдoви рaйoни, пoлигoни, лeтищa и cъпътcтвaщa инфрacтруктурa към тях. За 2021 г. в план-графика на военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт са записани 249 имота.

Още

Тунелът към "Люлин" трябва да е ремонтиран до януари 2023 г.
Билетите за време в София ще се появят на 1 януари 2023 г.

28.06.2022

570
София заложи дефицит от 150 млн. лв. за градския транспорт

23.06.2022

333