Медия без
политическа реклама

БФС реши конгресът да е на 25 юни

Изпълкомът отхвърли искането на комитета зад Христо Порточанов заради нередовни подписи

15 Март 2021
БГНЕС
Михаил Касабов

Извънреден конгрес на БФС ще има и той ще се състои на 25 юни в Зала 1 или Зала 3 на НДК, стига епидемичната обстановка в България да позволява. Това реши Изпълкомът на БФС на днешното си заседание.

Отхвърлено беше искането на инициативния комитет зад Христо Порточанов, откъдето бяха внесли подписка за провеждане на конгреса на 30 април. При проверка на гласовете обаче се оказа, че само 121 подписа са на клубове - редовни членове на БФС (от общо 551. Това означава, че в подписката са участвали 22% от клубовете, което не е достатъчно, за да бъде взета подписката предвид.

Проверката е установила, че има два клуба, които са се подписали по два пъти - "Рилци 2006" и "Беласица - 08", други 15 клуба не са били редовни членове и т.н.

И.д. президент на БФС Михаил Касабов потвърди, че не смята да се кандидатира на предстоящия конгрес. Той е внесъл на днешното заседание предложение за създаване на работна група, която да разгледа възможността за увеличаване на отборите в Ефбет лига от 14 на 16. Предложението му обаче не е прието.

Отхвърлено е и искането на члена на Изпълкома и собственик на "Лудогорец" Кирил Домусчиев за промяна в Съдийската комисия. "Категорично не приехме. Преди един месец избрахме председател - Константин Гергинов. Трябва да му дадем време да се докаже", коментира Касабов.

Бюджетът на БФС е бил актуализиран заради разходите по въвеждането на VAR във втората фаза от шампионата. Футболният съюз е решил да помогне на клубовете, като поеме таксите за VAR съдии до края на сезон 2020/21.

Увеличен бе и наградният фонд в турнира за Купата на аматьорската лига. Победителят ще получи вече 15 000 лв., а финалистът - 10 000.

В изявление с остър тон пред БНТ кандидатът за президент на БФС Христо Порточанов обеща да си извоюва правото за по-ранна дата за конгрес, ако трябва и със съдебно решение.

 

Още по темата