Медия без
политическа реклама

Байдън за случая Кашоги: Не наказваме държавни глави на съюзници

Ще е дипломатически безпрецедентно, твърди американският президент

18 Март 2021
ЕПА БГНЕС архив

Американският президент Джо Байдън се опита да защити решението си да не наложи каквито и да санкции за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман по случая с убийството на работещия в САЩ журналист Джамал Кашоги.

"Потърсихме отговорност от всички хора в тази организация, но не и от престолонаследника, защото доколкото ми е известно, когато имаме съюз с една страна, ние никога не сме санкционирали нейния фактически държавен глава", обяви в интервю за Ей Би Си президентът на САЩ.  

Неговите думи идват на фона на разсекретения само преди месец доклад на американското разузнаване, според който саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил операцията в Истанбул по залавяне и убиване на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г. Според принца Kашоги  бил "заплаха за кралството". 

59-годишният журналист влизе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г., след което бе убит.

"Престолонаследникът гледа на Кашоги като на заплаха за кралството и широко подкрепя използването на насилствени мерки, ако те са необходими, за да бъде заглушен гласът му", се казва в доклада.

Турската годеница на убития саудитски журналист Джамал Кашоги заяви, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман трябва да бъде "наказан незабавно" заради убийството. САЩ обаче категорично отказват да наложат санкции срещу 35-годишния де факто лидер на Саудитска Арабия, известен с инициалите си МБС.

"Изключително важно е престолонаследникът, който е поръчал жестокото убийство на непорочен и невинен човек, да бъде наказан незабавно", заяви годеницата на Кашоги Хатидже Ченгиз в изявление, публикувано в официалния й акаунт в Туитър на английски и арабски. "Това не само ще донесе справедливостта, която търсим за Джамал, но също така може да предотврати повтарянето на подобни действия в бъдеще", каза тя.

Кашоги, критик на принц Мохамед, който пишеше за „Вашингтон пост“, беше убит и разчленен в консулството на кралството в Истанбул, след като влезе вътре, за да получи документи именно за сватбата си с Ченгиз.

Тя казва сега, че "след този доклад вече няма никаква политическа легитимност за престолонаследника". Но Ченгиз каза също, че докладът на САЩ не стига достатъчно далеч. "Истината - която вече беше известна - беше разкрита още веднъж и сега е потвърдена. И пак това се оказва, че не е достатъчно", предупреди тя, "тъй като истината може да има смисъл само когато служи за постигане на справедливост."

Ченгиз каза, че ако престолонаследникът не бъде наказан, "това завинаги ще сигнализира, че главният виновник за убийство може да се измъкне, което ще застраши всички нас и ще бъде петно върху нашата човечност".

Саудитското правителство, което първоначално заяви, че не разполага с информация за Кашоги, каза, че поема отговорност за убийството, но го счита за операция, която не включва принца. В изявление саудитското външно министерство заяви, че "напълно отхвърля" американския доклад. 

Още по темата