Quantcast
Путин към Байдън: Да си жив и здрав! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин към Байдън: Да си жив и здрав!

Руският президент предложи на американския си колега "разговор без задръжки"
Обновена
7 842

„Какво бих му отговорил? Бих му казала: бъди здрав! Пожелавам му много здраве! Казвам това без ирония, без шега" - така руският президент Владимир Путин коментира  думите на американския си колега Джо Байдън, който вчера в интервю за ABC нарече държавният глава на Русия: “убиец”.

Путин коментира думите на Байдън на онлайн среща с представители на обществеността на Крим и Севастопол по повод 7-ата годишнина от присъединяването на Крим към Русия.

„Както се чувства, така говори”, обясни още Путин за Байдън. Руският президент недвусмислено заяви още: “САЩ ще трябва да се съобразяват с Русия”.

АПРОПО: ДА ПОГОВОРИМ ЗА ЧЕРНОКОЖИТЕ

Движението Black Lives Matter (BLM, "Животът на чернокожите има значение") възникна заради геноцида, който е съпътствал цялата история на САЩ, заяви Путин на същата среща.

"Усвояването от европейци на американския континент е било свързано с изтребване на местното население, с геноцид над индианските племена. После настанал много твърд, голям, тежък период на робство, много жестоко робовладелство". По думите на руския държавен глава "всичко това до днес съпровожда живота в Съединените щати. Иначе откъде би се взело движението Black Lives Matter? До днес афроамериканците се сблъскват с несправедливост".

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА СРЕЩА

По-късно днес на концерт, посветен на анексирането на Крим, Путин предложи среща на Байдън на 19 или 22 март. "Миналия път инициативата за телефонен разговор дойде от президента Байдън. Предлагам му да продължим нашите дискусии, но ако го направим в директен ефир, онлайн. Без никакви задръжки, а директно в открита дискусия. Струва ми се, че това би било интересно". Белият дом побърза да отговори: убедени сме, че има сфери, с които можем да си сътрудничим с Русия. Президентът Байдън не съжалява за думите си. 

НА ДЪНОТО

"Отношенията ни със САЩ никога не са били толкова лоши. Подобно нещо в историята никога не се е случвало", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод вчерашното изявление на американския президент Байдън, че "Путин е убиец и ще си плати за това", съобщи тв Дождь. Песков каза, че "това са много лоши изказвания на американския президент и че той очевидно няма намерение да подобри отношенията на САЩ с Русия. Занапред ние ще изхождаме именно от тази позиция". Руското МВнР привика вчера за консултации посланика си в САЩ Анатолий Антонов. За повече информация Песков посъветва журналистите да се обръщат към министерството. На въпрос има ли вероятност Русия да скъса дипломатически отношения със САЩ, както предположи председателят на комисията по външни отношения в руската Дума Константин Косачов, Песков отговори: засега нямам какво да добавя по темата. Вече казах какво ще определя отношенията ни занапред. 

И КАДИРОВ СЕ ВКЛЮЧИ

В руския отговор се включи и Рамзан Кадиров. "Джо Байдън трябва да се лекува, не да ръководи страна", "той е опасен за човечеството", заяви президентът на Чеченската република.

ДЕПУТАТИТЕ

Централният изпълнителен комитет на "Единна Русия" поръча на депутатите от партията да заемат позиция в социалните мрежи, като осъдят думите на Джо Байдън. Тезата е, че Байдън е направил "грубо, противоречащо на международните норми и на здравия разум заявление". 

 

 

Ключови думи:

Путин, байдън

Още

Байдън и Путин разговаряха отново за Украйна

31.12.2021

4119
Навални: Путин и Абрамович крадат от бюджета и инвестират на Запад

26.12.2021

8887
Путин анексирал Крим неохотно

23.12.2021

Обновена

7587