Медия без
политическа реклама

Заподозрени в шпионаж за Русия са арестувани след блокади в София

18 Март 2021Обновена
Илияна Кирилова

Лица, заподозрени за шпионаж в полза на Русия, са арестувани у нас при акция на ДАНС, предава Би Ти Ви

По-рано през деня на изходите на София полицаи спираха и проверяваха всички коли, особено на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив. Един от арестуваните е задържан именно в този район. Блокади имаше и на още няколко места в София. При операцията е задействан код Тайфун. Това означава пълна блокада на града и прилежащите направления, в които се предполага да избяга издирваното лице, твърди OFFNews.

Задържани са няколко лица по подозрение за шпионаж в полза на Русия, обяви и БНТ, и добавя, че агенти на ДАНС са провели секретна операция. Обискирани са няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите посока Перник.

От прокуратурата и МВР не потвърждават, но и не отричат информацията, добавя националната телевизия.

По неофициална информация блокадата е била за лице, което e преследвано, след като е избягало при опит да бъде арестувано, както и че се разследва изнасянето на секретна информация от държавни ведомства, включително и от служители.

 

"Сега" припомня:

България е особено активна в преследването на руски шпиони през последните две години. В този процес тя изгони вече 6 руски дипломати, все по обвинение в шпионаж. Последният случай е от декември миналата година, когато бе изгонен и руският военен аташе към посолството Василий Сазанович. В него ставаше дума за обвинение за събиране на информация за американски военни в България.

Това беше обаче само поредният руски дипломат, който България гонеше. В края на септември м.г  двама руски дипломати, акредитирани у нас, бяха обявени за персона нон грата. И двамата бяха от търговското представителство. Според прокуратурата те търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната, твърдеше държавното обвенение и отново обявявяше, че "в определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги".

Прокуратурата никога досега не казва кои са тези българските граждани, нито какво се е случило с тях. Стана ясно обаче, че двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков, както и че според данните на ДАНС  те събирали нерегламентирана информация за сделката за новите бойни самолети F 16/Блок 70, както и за намеренията България да закупи бойни дронове.

През януари м.г. пък българското външно министерство извика тогавашния руски посланик Анатолий Макаров и му връчи нота, в която настояваше в рамките на 48 часа други двама руски дипломати, за които прокуратурата също твърдеше, че са шпиони, да напуснат България. Тогава българската прокуратурата обяви, че единият дипломат е събирал информация за изборния процес, а другият - за енергетиката. 

Прокуратурата беше активна по темата и през 2019 г. Тогава държавното обвинение изненадващо обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж в България. В ДАНС бил получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Дипломатът се е опитал да вербува ръководител на българска специална служба. Последният бил достоен и патриот и сам подал сигнал, твърдеше правителството. И до момента не е ясно кой точно е това.

Тогава премиерът Борисов обясни колко разбран е Путин,  защото не изгонил наши дипломати реципрочно, както се прави в такива случаи. "Путин ме познава добре, знае, че не се поддавам на натиск и не изгоних руски дипломати, когато всички гонеха. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го парирам! Ако пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказание", коментира българският министър-председател тогава и благодари на Москва, че засега не е взела реципрочни мерки. 

Само за няколко месеца България се превърна в "ястреб" в гоненето на руски дипломати, обвинени в шпионаж, изпреварвайки традиционните противници на Москва като САЩ, Великобритания, Полша, Украйна и балтийските страни.

Месец по-късно обаче Русия опроверга премиера и изгони български дипломат. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота за обявяването на наш дипломат за персона нон грата.

Случаят с този руски дипломат дойде само дни след като на посещение в САЩ бяха тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, заместникът му по онова време и настоящ главен прокурор Иван Гешев и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнаване. Те бяха приети на сравнително високо ниво, включително и в Белия дом, от съветник на Доналд Тръмп. Веднага след срещата "Свободна Европа" съобщи, позовавайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специалните служби са обсъждали шпионския скандал около движение "Русофили" и неговия председател Николай Малинов. Приоритетна тема от американска страна била "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България, твърдеше по онова време "Свободна Европа".

Покрай Малинов пък ДАНС забрани влизането в България на бившия шеф от руското разузнаване Леонид Решетников и бизнесмена Константин Малофеев.

 

 

По повод Деня на военния разузнавач в Русия бе проведено социологическо проучване, което показа, че близо 20% от запитаните биха искали децата или внуците им да станат разузнавачи.

 

Ключови думи:

руски шпиони, ДАНС

Още по темата