Медия без
политическа реклама

Срещата на върха САЩ-Китай тръгна със скандал

Участниците си размениха взаимни обвинения за насилие и за кибератаки

19 Март 2021
БГНЕС

Срещата на върха между САЩ и Китай започна с напрежение. Още преди началото на същинските разговори в Анкоридж, Аляска, двете страни си размениха остри думи, пише Money.bg. 

В четвъртък вечерта новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че страната му защитава „основан на правила ред“.  Той осъди действията на Пекин в Синцзян, Хонконг и Тайван, както и кибератаките срещу САЩ. По думите му това поведение застрашава световната стабилност. „Няма чисто вътрешни работи и затова ние се чувстваме задължени да разгледаме тези въпроси днес“, коментира Блинкен, цитиран от германския Handelsblatt.

САЩ не търсят конфликт с Китай, но възнамеряват да защитават твърдо своите принципи, както и интересите на чуждестранните си съюзници и партньори, заяви американският помощник на президента по националната сигурност Джейк Съливан, откривайки преговорите на високо равнище.  Той подчерта, че ще говори "откровено, директно и ясно" по спорни въпроси в отношенията с Китай. И обяви, че "икономическата и военна принуда", използвана от Пекин срещу някои други държави, е "атака срещу основни ценности". 

 

Последва остра реакция. Ян Дзиечъ, член на китайското политбюро, заяви, че западните държави не представляват глобалното обществено мнение, и нарече САЩ "шампион" на кибератаките. „Всъщност много хора в САЩ имат малко вяра в американската демокрация“, каза той, визирайки насилието над чернокожи американци,предизвикало създаването на движението „Black Lives Matter “. Ян каза, че коментарите на Блинкен не са "нормални", и затова и неговите не са.

Блинкен и Съливан отвърнаха, че „една уверена държава е в състояние да прецени собствените си недостатъци и винаги да се опитва да ги поправи“ - това била тайната рецепта на САЩ.

 

Блинкен пристигна в Аляска директно от Азия, където преди това бе посетил Япония и Южна Корея. В Сеул той коментира, че „агресивното и авторитарно поведение на Китай“ застрашава стабилността, сигурността и просперитета в Индо-Тихоокеанския регион.

Два дни преди срещата САЩ наложиха допълнителни санкции на 24 китайски служители заради действията на Пекин в Хонконг.

Отношенията между САЩ и Китай достигнаха един от най-лошите си етапи от десетилетия по време на управлението на президента Доналд Тръмп, като и двете страни вдигнаха  митата,  гонеха журналисти и затваряха консулства.

Контрастът в позициите между САЩ и Китай не намаля след смяната на правителството във Вашингтон. Зоните на конфликт между двете суперсили се простират в много области - търговия, технологии, геополитика, човешки права.

Огромният търговски дефицит на САЩ, който се увеличи до рекордните 905 млрд. долара през миналата година въпреки наказателните мита, наложени от Доналд Тръмп, остава един от основните конфликтни въпроси. Китай формира една трета от дефицита.