Медия без
политическа реклама

България гони още двама руски дипломати

Адвокат Екимджиев: Ще платим за ефирната слава на Гешев с шпионите

22 Март 2021Обновена
Pixabay

Министерството на външните работи е поискало отзоваването на двама руски дипломати заради шпионската афера в полза на Русия, съобщи вeдoмството. Вече е връчена нота на посланик Елеонора Митрофанова. Обявените за персона нон грата имат 72 часа да напуснат страната.

Това се случи, след като днес главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, от двама граждани на Руската федерация, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. 

Това било установено по образувани досъдебни производства за престъпления срещу България след сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност". Двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Външното министерство има правомощието да поиска двамата руски дипломати да напуснат страната.

Според източници на БНТ става дума за офицерите от руското външно разузнаване Максим Рибкин, първи секретар в посолството на Руската федерация, и Александър Зинкин, втори секретар. Те са получавали документи с гриф "НАТО: секретно". Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. резидент от шпионския скандал.

РЕАКЦИЯ

Русия ще предприеме ответни мерки, обяви пред журналисти зам.-министърът на външните работи на страната Александър Грушко.

"Ако България предприеме неприятелски стъпки спрямо Русия, естествено, там трябва да разбират, че от наша страна ще последват ответни стъпки", каза Грушко в отговор на въпрос на журналист от агенция ТАСС.

Това е второто изгонване на руски дипломати от България в рамките на половин година, след като през септември отново двама служители от руската дипломатическа мисия бяха обявени за персона нон грата.

Не само ще платим за ефирната слава на главния прокурор Иван Гешев, но и държавата ни за пореден път ще бъде злепоставена като незачитаща европейските ценности и европейския правопорядък. Това коментира адвокат Михаил Екимджиев по повод шпионската афера, разкрита от прокуратурата в края на миналата седмица.

След съдебни заседания, продължили цяла нощ в неделя, военният съд остави в ареста петимата, обвинени за шпиониране в полза на Русия. Заседанието на магистратите продължи до 5 ч. тази сутрин, а започна вчера в 6,30 часа. Един от групата направи самопризнания и бе пуснат под парична гаранция още в деня на задържането му. "Поредната "реформа" почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати!", написа в Туитър Гешев, като изключи възможността да се отговаря на статуса му.

Поредната “реформа” почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати! 🇧🇬

— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) March 22, 2021

"На фона на поредната, по думите на Димо Гяуров, "квартална шпионска афера", туитът на Гешев, че се гордее с военните съдии, които задържаха под стража обвиняемите, е откровена гротеска. Очевидно главният прокурор има добре развито чувство за черен хумор, защото това, с което той се гордее, неизбежно води до осъждане на държавата в Страсбург", каза Екимджиев пред "Сега". Той припомни решението на Европейския съд по правата на човека от 28 ноември 2019 г. делото "Мустафа срещу България". По този казус Страсбург приема, че военните съдилища не са компетентни да разглеждат дела на цивилни дори тогава, когато на съд е изправена група, в която има военни и цивилни. "Въпреки че това решение формално визира съд, който се произнася по съществото на наказателното обвинение, очевидно е, че този принцип се прилага за всички процесуални действия, извършвани от военен съд спрямо цивилни граждани. Съдиите под пагон, защото нямат изискуемата независимост от изпълнителната власт, не могат да решават никакви процесуални въпроси, относими към наказателно обвинение, спрямо цивилни граждани", обясни адвокатът. По думите му това означава, че "задържането под стража, с което Гешев толкова се гордее, е брутално нарушение на конвенцията, при това на вече установен правен стандарт по дело срещу България".

Прокуратурата твърди, че има достатъчно доказателства срещу т.н. "резидент" - Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, неговия бивш колега и настоящ шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, заместник-шефа на дирекцията за бюджета и разходите на армията в министерството на отбраната - полковник Петър Петров и двама действащи служители на военното разузнаване.

При обиски в кабинета и дома на полковник Петър Петров са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, твърдят източници на БНТ. 

Петров е награждаван от министъра на отбраната. Той е на този пост от пролетта на 2017 г. Адвокатът му коментира, че решението на съда не е обосновано и ще го обжалва.

В събота Гешев, който от месеци не отговаря на журналистически въпроси, даде три напоителни интервюта по Нова тв, bTV и БНТ, в които разказа за аферата.

Петимата от задържаните общо 6 човека по обвинение в шпионаж в полза на Русия се изправиха пред Софийския военно-окръжен съд, след като прокуратурата внесе в 6 ч. сутринта искане за постоянния им арест.

Адвокат Екимджиев допусна също, че е възможно аферата всъщност да е организирана и провокирана от агент под прикритие. "Никак не съм учуден, че макар и махленски, шпионският скандал се вихри във военното министерство, подчинено на бивш агент от комунистическата ДС. Ясно е, че такива кадри са принципно склонни да толерират, а в някои случаи и да прикриват действията на свои авери от сходни комунистически и посткомунистически разузнавателни служби", коментира Екимджиев. "Заради откровено дилетантския характер на твърдения шпионаж, който е виден с просто око, допускам, че в случая "шпионската мрежа" може да е организирана и провокирана от агент под прикритие и в подходящия момент, две седмици преди изборите, когато сме критикувани от новата администрация на САЩ, се прави това гръмовно разкритие. Така от една страна се реализира кризисен пиар, изсветляват се махленски шпионски от ниско ниво, хвърля се прах в очите на хората и на партньорските служби, а в същото време истинските руски, и не само, шпиони, които несъмнено и необезпокоявано развиват дейността си в България, продължават да действат. Това е моята диагноза на поредния прокурорски фойерверк с руски шпиони", заключи той.

Още по темата