Медия без
политическа реклама

Тунелът под Шипка ще струва най-малко 358 млн. лева

Четири обединения се състезават за историческия инфраструктурен проект

АПИ

"Историческият" обект тунел под Шипка напредна с една стъпка. Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи днес, че тръжната комисия, която движи обществената поръчка за възлагане на строителството, вече е отворила ценовите оферти.

Кандидатите са четири обединения, в които участват известни пътностроителни и проектантски компании - наши и чуждестранни. Най-евтиното предложение е 358 020 000 лв. с ДДС, а  най-скъпото е за 417 513 264 лева, става ясно от пресъобщението на АПИ.  Проектът действително е исторически - първото решение за изграждането му е от 1897 г., когато тогавашното Народното събрание одобрява идеята за прокарване на железопътен тунел под Шипка.

Миналата година кандидатите бяха седем, но само четири са допуснати до сегашната фаза на конкурса. 

Български, турски и китайски фирми искат да проектират и построят тунела под вр. Шипка. Днес в Агенция "Пътна инфраструктура" бяха отворени седемте подадени в срок оферти.   Обществената поръчка е с ориентировъчна стойност над 300 млн. лева (267.  млн. без ДДС).

Ето кои са участниците, които продължават състезанието, и цените, които те са оферирали: 

ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ": „Пътни строежи – Велико Търново" АД, „Хидрострой" АД и „Пътинжеренигстрой-Т" ЕАД – цена 358 020 000 лв. с ДДС;

ОБЕДИНЕНИЕ „ШИПЧЕНСКИ ПРОХОД": „ТРЕЙС ГРУП ХОЛД" АД И „АЛВЕ КОНСУЛТ" ЕООД - 359 610 000 лв. с ДДС;

ДЗЗД „Тунел Шипка", с участници: „ДОУШ ИНШААТ ВЕ ТИДЖАРЕТ" АД, „ВИА КОНСТРУКТ ГРУП" ЕООД и „ВИА ПЛАН" ЕООД – 376 920 437,02 лв. с ДДС;

Обединение „ГЕОПЪТ ШИПКА", с участници: „Геострой" АД и „Пътстрой - 92" АД - 417 513 264 лв. с ДДС.

 

Обществената поръчка е за проектиране и строителство.  Предвижда се изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък. Тунелите всъщност ще са пет,  с обща дължина малко над 4 километра. Основният тунел - 3,22 км, ще минава на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната му част ще е в област Габрово, а южната - в  Стара Загора. По-малките тунели ще с дължина от 90 до 290 м. По трасето ще има също шест моста и един подлез. Освен това ще бъдат изградени 12 армирани насипа, стоманобетонова подпорна стена, стоманобетонова укрепителна стена и др., посочват от АПИ в опит да обяснят защо проектът е толкова скъп.

Проектирането и строителните работи ще продължат 1280 календарни дни, или близо 3 години и половина. Това е срокът, посочен в тръжната документация.  

От съобщението на АПИ до медиите за напредването на процедурата обаче става ясно, че всъщност парите не са осигурени.  Пътната агенция съобщава, че се надява проектът „Проектиране и строителство обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка" да бъде одобрен за финансиране със средства от бюджета на ЕС и по-точно по новата програма „Транспортна свързаност" 2021-2027 г. 


 ИСТОРИЯ

Първите проектни разработки за тунелно преминаване на Стара планина са изготвени през 1970 г,. като геоложките данни показват, че районът е подходящ за тунелно строителство, припомня Уикипедия. През 1994 г. се провежда търг с международно участие, в който участват 14 фирми от Франция, Швейцария, Австрия, Гърция, Турция и България. Поради политическата нестабилност търгът се проваля, въпреки че е спечелен от голяма европейска фирма.

През 1999 г.  Министерството на регионалното развитие възлага проектът да се актуализира и да бъде предложен за финансиране от Японския фонд за задгранично икономическо сътрудничество. Интерес проявяват много японски фирми. Очакваната стойност на проекта е 125 млн. щатски долара. Правителството обаче взема решение да даде държавната гаранция за  Софийското метро и средствата от Японската банка за възстановяване и развитие, отиват там.

           
 

 

Ключови думи:

тунел под Шипка