Медия без
политическа реклама

Хлябът на пустинята

Една фурма на ден гарантира биологичното оцеляване, а с шест може да се прекоси Сахара

Pixabay

За ислямския свят фурмите са нещо като хляба и виното за християнските народи. За европейците, които опознали фурмата преди стотина години, тя е по-скоро източник на приятно сладък вкус и вдъхновение за сладкарски импровизации в търсене на нови и нови кулинарни наслади.

Културната фурма е плод на финиковата палма (Phoenix dactilifera). Името Феникс е дадено на растението още от Теофраст и според някои тълкувания това е свързано с приликата между пурпурните зрели плодове на върха на палмата и широко почитаната в Египет митична птица, която живеела 500 години, преди да изгори в гнездото си, за да възкръсне отново от пепелта си.

Смята се, че финиковата палма произхожда от земите около Персийския залив и още в древността е била разпространена по поречията на Нил и Ефрат. Според археологически данни култивирането й е започнало преди около 6000 години в Месопотамия, където е била почитана като символ на плодородието. Нейни изображения се срещат в множество древни барелефи от този район. По-късно арабски номади я пренесли в оазисите из пустинята и край бреговете на Северна Африка. През Средновековието е била пренесена също в Испания и Южна Италия, но там климатът се е оказал неособено благоприятен.

Дървото е високо около 30-35 метра, а клоните достигат около 5-6 метра дължина. Една палма дава годишно между 50 и 70 кг плод. Фурмите обикновено се консумират изсушени, но от тях също така се правят разни сладкиши и дори хляб. В Библията е спомената алкохолната напитка сикер, приготвяна от ферментирал сок от фурми. Не би трябвало да се забравя и благодатната сянка, която клоните на финиковата палма дават в пустинята.

Съвсем логично фурмата се е настанила като специален плод в ислямската култура и религия. Смята се, че тя е била любимата храна на пророка Мохамед, а неговата съпруга Айша била казала, че стопанинът на къща без финикова палма е вечно гладен. Веднъж пророкът Мохамед пътувал в пустинята и стигнал до оазис, където отпочивал под сянката на една палма, облегнат на нейното стебло. Някаква жена от кервана му предложила столче и той седнал на него. Тогава според преданието палмата заплакала, защото била загубила подкрепата на пророка Мохамед.

Сушените фурми са много хранителни. В 100 г има около 270 калории, като калоричността се дължи предимно на високото съдържание на плодови захари (глюкоза, фруктоза и цукроза). Мазнините са около 0,5%, а белтъчините - 1-2%. Всичко това прави фурмите подходящи при някои диети. Според древно арабско поверие само от шест фурми човек може да събере толкова сили, че да прекоси пустинята, да победи всичките си врагове и след това да прекара вълнуващи мигове с любимата жена. Звучи силно преувеличено, но сигурно има доза истина. Диетолози твърдят, че фурмите подобряват работата на мозъка и са изключително ценна храна заради високото съдържание на желязо, магнезий, фосфор, минерали, много витамини и някои незаменими аминокиселини. Според някои изчисления една фурма на ден с чаша прясно мляко била достатъчна за оцеляването на човека. Но не се казва колко дълго продължава оцеляването, поради което е за предпочитане да не се експериментира.  

 

РЕЦЕПТИ

Бутер банички с фурми
Продукти: 400 г бутер тесто, 300 г фурми, 100 г орехови ядки, 100 мл коняк.
Фурмите се изчистват от костилките и се накисват в коняка за около час. След това в средата на всяка фурма се поставя по една орехова ядка. Тестото се разточват на лентички с широчина около 3 см и дължина 6 см. Всички фурми се завиват поотделно с лентичките. Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна.

 

Салата от лук и фурми
Продукти: 3 глави лук, два стръка пресен лук, 20 фурми, половин ч.л. канела, половин ч.л. захар, 1 с.л. лимонов сок, зехтин, сол.
Лукът се нарязва на тънки ивички. Фурмите се нарязват на четвъртинки и се изчистват от костилките. Разбъркват се в купа и се поръсват последователно със зехтина, захарта, солта, канелата и лимоновия сок. Купата се покрива и се оставя за около час на студено. Поднася се с обезсолено овче сирене.

 

Пилешки бутчета с фурми и сок от моркови
Продукти: 4 пилешки бутчета, сол, черен пипер, 2 с.л. зехтин, 2 глави червен лук, 1 ч.л. млян джинджифил, 1 ч.л. канела на прах, половин ч.л. млян кимион, 1 ч.ч. сок от моркови, 1 ч.ч. пилешки бульон, 200 г фурми без костилки, 3 с.л. лимонов сок, ситно нарязан магданоз.
Бутчетата се разрязват на половинки, подправят се със сол и черен пипер и се запържват от всички страни в зехтин. Махат се от тигана и се редят в тавичка. В същия тиган с малко зехтин леко се задушава лукът, нарязан на полумесеци. Добавят се джинджифилът, канелата и кимионът и след около минута се налива сокът от моркови и бульонът. Оставя се да ври няколко минути, след което сосът се изсипва при бутчетата. Добавят се фурмите, нарязани по дължина и тавата се покрива с фолио. Пече се трийсетина минути в предварително загрята (180˚ С) фурна. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.

 

Бонбони от фурми
Продукти: 1 опаковка фурми, 200 г бадеми, какао за овалване.
Ядките се накисват във вода за няколко часа и се смилат в блендер. Фурмите също се изчистват от костилките и се смилат. Всичко се смесва в купа и с мокри ръце от сместа се оформят топчета с големина между лешник и орех. Овалват се в какао и се подреждат в подходящ съд.

 

Шоколадови фурми
Продукти: 30 фурми, 100 г натурален шоколад, 50 г ядки (бадеми, лешници, орехи), 20 г стафиди, настъргана кора от портокал.
Фурмите се сцепват по дължина и внимателно се изваждат костилките. На тяхното място се поставят ядки и стафиди. Овалват се в разтопен на водна баня шоколад и се редят в чиния върху фолио от целофан. Поръсват се с настъргана портокалова кора и се оставят в хладилника за два часа, докато се стегне шоколадът.

Ключови думи:

кулинария