Quantcast
ГЕРБ убедително печели вота в големите ромски квартали | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ убедително печели вота в големите ромски квартали

Партията на Борисов подмина ДПС в махалите на София, Пловдив, Варна и Сливен
24 489
 БГНЕС
ГЕРБ загуби вота в София, но спечели гласовете в кв. "Факултета".

На изминалите парламентарни избори ГЕРБ е първенец по вот в големите ромски махали на България, показа справка на "Сега" в протоколите на секционните избирателни комисии. Малко по-назад в резултата е ДПС.

В София ГЕРБ успя да извоюва победа единствено в 25-и многомандатен район, където се намира кв. "Факултета". Проверка в сайта на ЦИК на резултатите от секциите в ОУ "Тодор Каблешков" в ромския квартал показа, че избирателите там са осигурили на партията на Бойко Борисов 857 гласа. Далеч след това остават "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 253 гласа, както и БСП с 247 гласа. Във "Факултета" само 13 човека са гласували за ДПС.

Малко по-различна е изборната картина от секциите в СУ "Димитър Страшимиров", където гласува ромската махала на столичния кв. "Христо Ботев". Там отново ГЕРБ печели първото място с 1912 гласа, но ДПС този път получава подкрепа от 1010 избиратели. Изненадващо малко по-назад се нарежда "Демократична България", за която са гласували 877 души. 

Ромите в кв. "Максуда" във Варна също са пуснали бюлетина в полза на ГЕРБ. Там тя получава 453 гласа, а партията на Слави Трифонов е на второ място с 320 гласа, отчитат секционните избирателни комисии в местното ОУ "Отец Паисий". Срещу ДПС са записани 187 гласа, а коалицията между ВОЛЯ и НФСБ печели 132 вота. Толкова получава и БСП

В пловдивския квартал "Столипиново" ГЕРБ отново е безапелационен победител, показват данните от СИК в три училища - ОУ "Пенчо Славейков", НУ "Кирил Нектариев" и СОУ "Найден Геров". Там за партията на Борисов са гласували 1933 души, а доста по-назад остава ДПС с 1660 гласа. Няколко стотин гласа имат още БСП и "Има такъв народ". Сходно са разпределени силите и в другия ромски квартал на Пловдив - "Шекер махала", където ГЕРБ взима 322 гласа, като само 4 по-малко са гласовете на ДПС.

Не прави изключение и ромската махала на Сливен, чийто жители гласуват в 6-то ОУ "Братя Миладинови". Още в ранните часове на изборния ден пред училището имаше голямо струпване на хора. Там 614 души са пуснали бюлетина за ГЕРБ, а 492-ма за ДПС. Трети по резултат в тези избирателни секции е БСП с 252 гласа. Жителите на "Надежда" си останаха традиционалисти и пренебрегнаха машинния вот. 

ГЕРБ губи ромския вот единствено в махалата на Пазарджик. Хората от квартал "Изток", които гласуват в прогимназията "Св. Св. Кирил и Методии" и НУ "Георги С. Раковски", са пуснали бюлетина почти единствено за ДПС. Движението за права и свободи печели там 632 гласа, а останалите партии получават по десетина гласа.

Още

ГЕРБ няма да подкрепи коалиционното правителство

05.12.2021

433
ГЕРБ напразно иска мораториум върху тегленето на нов дълг

03.12.2021

МИЛА КИСЬОВА

6762
Петков очаква кабинет до края на следващата седмица

03.12.2021

Обновена

3411