Медия без
политическа реклама

Китайската компартия задължи кината да показват пропагандни филми

Те ще се прожектират поне два пъти седмично, а и публиката ще трябва да ги посещава

07 Апр. 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС
През 2020-а в 70-те хиляди кинозали в Китай бяха прилагани някои мерки срещу коронавируса като маски и дистанция, но практически те не са затваряли врати.

"От всички изкуства за нас сега най-важно е киното" - тази отколешна мисъл на В. И. Ленин е взета на въоръжение от Китайската комунистическа партия, която ще отбележи своя 100-годишен юбилей през юли. В чест на годишнината киносалоните в Поднебесната са задължени поне два пъти седмично да показват пропагандни филми в прослава на партията, съобщи ДПА. Инициативата стартира тази седмица, а прожекциите имат за цел да създадат "празнична и топла атмосфера" в навечерието на паметната дата. Самият юбилей е на 1 юли.

През цялата година киносалоните във всички провинции, региони и градове на Китай ще прожектират филми, възпяващи "любовта към партията, страната и социализма", се казва в изявление на китайския държавен орган, контролиращ филмовата индустрия. Властите подчертаха, че членовете на комунистическата партия, функционерите и останалите зрители ще трябва да се мобилизират, за да гарантират висока посещаемост на прожекциите. Предвиждат се рекламни кампании, намаления на цените на билетите и "други начини" за гарантиране на посещаемостта.

Голяма част от киносалоните ще въртят дори още повече пропагандно съдържание. Членовете на Националния алианс на арт кината или т. нар. "Народни кина" (над 5000 на брой) ще трябва да имат поне пет прожекции с "правилни" филми седмично. Властите вече обявиха първите 12 филма, които ще се въртят през април. Сред тях има пет стари ленти от епохата на Културната революция, три от последните пет години и една съвсем нова. 

Пропагандните прожекции са част от плана за популяризирането на "Мисълта на Си" - идеологията на китайския президент Си Дзинпин,  представляваща аморфна колекция от различни изказвания, идеи, прозрения, които все по-широко се ползват като ръководство за управлението в Китай. И бюрократи, и частни компании са насърчавани да прилагат "Мисълта на Си" в икономическите си планове. 

По-рано тази седмица стана ясно, че киното не е единственото развлечение, предвидено в пропагандния план на Китайската компартия. Сред осемте стъпки, които ще бъдат предприети в чест на 100-годишнината, три са насочени към развлекателните индустрии. Големите изложби и театралните представления също ще трябва да отразят в подробности "великите постижения и ценния опит" на партията. Китайските творци ще трябва да създадат и промотират редица литературни и художествени творби с "висока идеологическа и артистична стойност" - от пиеси, музикални композиции и танци до филми, тв сериали и публикации. За киното е предвидена водеща роля в духа на заветите на Ленин - да провежда "масова пропаганда и просвещение" по темата "да следваме партията завинаги". Особено ласкави отзиви от Централния комитет са получили предстоящи по кината продукции на военна тематика, заснети от майстори на седмото изкуство като носителя на "Златна палма" и БАФТА Чън Кайгъ. 

 

РЕКОРДЬОР

В момента Китай разполага с около 70 000 екрана в над 12 000 кина. За сравнение в САЩ, най-големият до скоро филмов пазар, са два пъти по-малко (а след пандемията може да са оцелели още по-малко). По данни на правителствения вестник The People's Daily, броят на кинозалите в Китай е нараснал осемкратно само за година - през 2018-а в страната е имало едва 9700 екрана. Това се отрази и на боксофиса - 11.2 милиарда приходи от билети бяха реализирани в страната за 2019-а, срещу 10.9 милиарда за все още процъфтяващия предепидемичен пазар в САЩ. В последните месеци в Китай отново се регистрират рекордни числа  - на фона на западния свят, където заплахата от коронавируса държи затворени или полупразни киносалоните. 

Още по темата