Медия без
политическа реклама

Член на Изпълкома: Обществото няма доверие в нас

Всички, без Лечков, са подали оставки през октомври 2019 г., но само петима все още държат на думата си

07 Апр. 2021
БГНЕС
Камен Костадинов

Членът на Изпълкома на БФС Камен Костадинов призова всички свои останали колеги да се оттеглят на предстоящия конгрес на 25 юни и да бъде избрано ново ръководство с пълен 4-годишен мандат. Бившият депутат от ДПС и настоящ член на Централния съвет на партията заяви, че в момента Изпълкомът не се ползва с доверие и затова тази промяна е наложителна.

"Не смятам (б.ред. - че обществото има доверие в ръководството на БФС), а това е изключително важно. Това се опитвам да обясня на част от колегите. Няма никакво значение, че клубовете, които са същността на БФС имат доверие в нас. Няма значение, че сме убедени, че си вършим работата перфектно. След като обществото няма доверие в процесите, дали защото не ги разбира, дали защото националния отбор няма резултати, няма никакво значение. Футболът е обществен и социален феномен. Ние сме там, за да управляваме така, че резултатите да дават положителни емоции на хората. Няма никакво значение какво мислим за себе си, след като обществото не е доволно от нас и ни освиркват, когато ходим по стадионите. Ясно е, че трябва да се подадат оставки, да се предложи нова рецепта и да се търси ново доверие. Някои от нас може да са част и от новия формат на Изпълкома, но това задължително минава през рестарт", коментира Костадинов пред Dsport.

Както е известно, преди две седмици друг от членовете на Изпълкома - Петър Величков, обяви на пресконференция, че през октомври 2019 г. само той, президентът Борислав Михайлов, Камен Костадинов, Атанас Фурнаджиев и Валентин Михов са подали оставки, като призова и останалите да сторят това преди конгреса. По-късно двама от членовете - Емил Костадинов и Йордан Лечков, заявиха категорично, че не виждат причина да сторят това.

Оставки на целия Изпълком на БФС поиска един от неговите членове - Петър Величков. Той обясни, че това е единственият ход, за да се гарантира нормално протичане на предстоящия извънреден конгрес на 25 юни.

Интересното е, че към мнението на Величков се присъедини и Камен Костадинов. "Всички заявиха индивидуално, че подават оставки. Единственият, който тогава чух и запомних, че не подава оставка беше Йордан Лечков.... При нас има записи на заседанията и ако някой твърди друго рискува да стане смешен. Това са лични актове на колеги. Уважавам ги всички. Всички работят водени от идеални цели. По-скоро ми се струва, че ако някой си е преосмислил позицията е по-нормално да каже подадох, но я оттеглям, защото настъпиха еди-какви си неща. Това са лични актове, които всеки може да мотивира. Не е сериозно някой да твърди, че не е направил нещо, което е направил пред всички".

Бившият депутат обори и насадилото се мнение сред голяма част от Изпълкома, че на предстоящия конгрес ще бъде избрано ръководство, което само да доизкара настоящия мандат, а вече през февруари 2022 г. трябва да се състои форум, на който управата да получи пълен 4-годишен мандат.

"За мен в устава трябва да се добави едно изречение, което става задължително от момента, в който бъде прието и няма нужда от вписване. То трябва да казва, че мандатът може да бъде предсрочно прекратяван от Общото събрание, а в случая Конгреса. Най-висшият орган на управление на футбола е Конгресът и той може да направи тази добавка в устава, която да влезе в сила веднага. Просто трябава да се запише, че мандатът е 4 години освен, ако Конгресът не го прекрати предсрочно. Ако това изречение бъде гласувано, то новото ръководство може да бъде избрано за пълен мандат", заяви Камен Костадинов.

Петър Величков също потвърди варианта за включване на подобна точка в дневния ред на конгреса, а и посочи друга възможност за пълен мандат на новоизбраното ръководство на 25 юни - всички членове на Изпълкома все пак да си подадат оставките преди конгреса.

"Един по един 5 от членовете на ИК подадоха своите предварително подготвени писмени оставки. Това бе последвано от устни волеизявления на останалите членове на ИК, че подават оставки. Единствено Йордан Лечков говореше двусмислено и увърташе... Нека е ясно – всеки, който е подал оставка може да я оттегли във времето до конгреса. Всеки член на ИК, който желае да го направи да бъде истински мъж и да го направи публично, за да е ясно кой точно проявява упорство. На този етап това е само Йордан Лечков. Отмятането му обаче не оправдавам и затвърждава мнението ми след дългогодишно наблюдение, че този човек вече вреди на българския футбол и постепенно заличава иначе нелошият си принос като футболист", коментира Величков също пред Dsport.

Националният отбор в последните години се превърна в удобна изтривалка за провалите на ръководството на БФС.  Тимът, който трябва да е лицето на българския футбол, трупа загуба след загуба (сега е натрупал 15 в последните 25 мача), а виновни все са слабите футболисти.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?