Quantcast
САЩ преговарят за координиран бойкот на игрите в Пекин `22 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

САЩ преговарят за координиран бойкот на игрите в Пекин `22

Това е нещо, което бихме искали да обсъдим със съюзниците, обяви Държавният департамент
2 746
 ЕПА/БГНЕС
По-малко от година преди зимните игри в Пекин `22 олимпиадата се превърна в заложник на политически конфликт между Китай и Западния свят.

Държавният департамент на САЩ обяви, че администрацията на президента Джо Байдън провежда консултации със съюзнически държави за "координиран подход" спрямо Китай заради нарушаването на човешките права в страната, включително как да се процедира със зимната олимпиада в Пекин `22 следващия февруари. Бойкот на игрите е "нещо, което бихме искали да обсъдим", разкри говорителят по външната политика на Съединените щати Нед Прайс.

"Част от нашия поглед и отношението ни към тази олимпиада включва задълбочени разговори и консултации с партньори и съюзници по целия свят", заяви той пред репортери във Вашингтон във вторник.

Апел за бойкот на XXIV зимни игри беше отправен към американското правителство още в средата на февруари, скоро след встъпването в длъжност на новия държавен глава. Гласове по темата надигнаха двама видни представители на Републиканската партия - конгресменът от Ню Йорк Джон Катко и бившата губернаторка на Южна Каролина и бивш посланик на САЩ в ООН Ники Хейли.

Отделно, множество световни организации за защита на човешките права протестират срещу китайското домакинство на олимпиадата, която трябва да се проведе от 4 до 20 февруари 2022 г. Те зоват за отнемане на правото на страната да организира най-големия спортен форум заради отношението на местните власти към уйгурите и жителите на Хонконг, както и заради държавната политика спрямо Тибет и Тайван.

Специално заради съмненията за геноцид срещу уйгурското мюсюлманско население в автономния регион Синдзян миналия месец САЩ, Канада, ЕС и Великобритания вече наложиха икономически и политически санкции на Китай. Има сведения, че правителството в Пекин държи затворени в лагери над 1 млн. уйгури, подлага мюсюлманите на принудителна стерилизация и умишлено унищожава тяхно културно наследство.

Прайс отказа да се ангажира с конкретен срок, в който ще бъде взето решение за евентуален бойкот на олимпиадата, като подчерта, че няма нужда да се бърза.

"Все още има твърде много време до тези игри. Не бих искал да слагам времева рамка, но дискусиите текат. Това определено е нещо, което бихме искали да обсъдим. Нещо, за което разбираме, че координиран подход ще е не само в наш интерес, но също в интерес на нашите съюзници и партньори. Така че това е една от темите в дневния ред както сега, така и занапред", обясни говорителят на Държавния департамент.

Както от МОК, така и от американския олимпийски и параолимпийски комитет (USOPC) по-рано вече отрекоха бойкота като разумно решение. През март президентът на олимпийското движение Томас Бах коментира, че "историята показва, че бойкотите никога не са постигнали нищо".

"Освен това няма логика - заяви тогава германецът. - Защо ще наказваш спортистите от собствената си страна, ако имаш спор с правителството на друга държава? Това просто наистина няма никакъв смисъл."

От USOPC също се поставиха под съмнение ефективността на бойкотите. "Ние се противопоставяме на бойкотирането на олимпийските игри, защото това доказано влияе негативно на спортистите и същевременно не носи ефективно решение на глобални проблеми - написаха от националния комитет в свое изявление. - Вярваме, че много по-ефикасен курс на действие би бил директен разговор между правителствата по света и Китай по геополитически въпроси и проблемите на човешките права."

САЩ са бойкотирали само една олимпиада в историята - летните игри в Москва `80, като част от редица действия в знак на протест срещу навлизането на Съветския съюз в Афганистан в края на 1979 г. Пълна подкрепа за американското решение тогава изразяват ФРГ, Япония, Китай, Филипините, Чили, Аржентина и Канада, които също не изпращат свои делегации в руската столица. В отговор СССР и голяма част от неговите съюзници от Източния блок, включително България, бойкотират игрите в Лос Анджелис `84.

Още

10 новородени фирми ще се състезават за 1 милион долара

22.05.2022

150
Русия забрани на 963 американци да влизат в страната

21.05.2022

Обновена

2570
Посланикът на САЩ обеща отлични цени на втечнения газ за България

21.05.2022

2559