Медия без
политическа реклама

Киев: Русия е стоварила 80 000 войници на границата ни и в Крим

Това може да приключи зле, защото украинският режим прави безрасъдни неща заради рейтинг, твърди Сергей Лавров

12 Апр. 2021Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Русия е разположила повече от 40 000 войски на източната граница на Украйна и още толкова в Крим, предава БНР като цитира говорител на украинския президент Владимир Зеленски и Ройтерс.

Зеленски настоял за разговор с руския си колега Владимир Путин заради ескалацията на напрежението в Източна Украйна, но все още не е получил отговор. Говорителят на Зеленски - Юлия Мендел, изрази надежда това да не е отказ от диалог. Тя допълни, че украинският държавен глава ще посети Париж, където ще бъде обсъден конфликтът в Донбас и струпването на руски войски.

През последните дни в Кремъл не е постъпвало искане от украинския президент Володимир Зеленски за телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров коментира информацията за струпването на руски войски по границата с Украйна, както и активността на американския боен флот в Черно море: „Задават се въпроси какво прави Руската федерация на границата с Украйна. Отговорът е много прост. Ние живеем там. Това е нашата страна. Какво правят Съединените щати с техните кораби и военнослужещи, които постоянно организират някакви мероприятия по линия на НАТО в Украйна, на хиляди километри от собствените си граници? Този въпрос засега остава без отговор“, заяви Сергей Лавров на съвместна пресконференция в Кайро с египетския си колега Семех Шукри.

Лавров за пореден път обвини властите в Киев в отказ да изпълнят одобрените от Съвета за сигурност на ООН мински споразумения и предупреди: 

„Това може да приключи зле, защото в опит да възстанови рейтинга си сегашният киевски режим е способен да извърши безразсъдни действия“.

Ден по-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви за възможни „последствия“ за Русия от страна на Вашингтон, ако продължат агресивните действия по отношение на Украйна. "За момента мога да кажа, че сме сериозно обезпокоени от руските действия край границата с Украйна... Намираме се в много близък контакт и взаимодействие с нашите партньори и съюзници в Европа, всички споделят нашето безпокойство. Президентът Байдън се изрази много ясно по този въпрос: ако Русия действа безразсъдно или агресивно, ще се плати цена, ще има последствия“, заяви той в интервю за телевизия NBC.

"Има известна девалвация на такива фрази. Тези призиви да се откажат от някакви ефимерни и агресивни действия, заплахи да ви накарат да платите цена - колкото повече произнасяте такива фрази, толкова повече те се обезценяват", коментира думите на Блинкен в понеделник Дмитрий Песков.

 

 

САЩ и Русия продължават да се замерват със заплахи или да ги хвърлят напосоки по повод Донбас.

 

Още по темата