Медия без
политическа реклама

САЩ гонят 10 руски дипломати

Полша обяви трима руски дипломати за персона нон грата

15 Апр. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън подписа указ за въвеждане на нови санкции срещу Русия. Те ще засегнат 6 руски компании, които според Вашингтон са отговорни за кибератаки. САЩ гонят също 10 руски "разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие" в американската страна“. На 10-те изгонени дипломати е наредено да напуснат Вашингтон с обяснението, че са работили като разузнавачи под дипломатическо прикритие. Освен това САЩ забраняват на свои компании да купуват директно руски дългови ценни книжа, емитирани от Централната банка, ФНБ или Министерството на финансите на РФ. САЩ считат, че Русия е отговорна за кибератаката на SolarWinds.

Санкциите са насочени към 32 юридически и физически лица, заради предполагаемо намесване в изборите през 2020 г. и хакерски атаки, и по-важното е, че са насочени към руския държавен дълг - както в рубли, така и в друга валута. Министерството на финансите е наложило санкции срещу 16 организации и 16 физически лица, за които се твърди, че са свързани с намесата на Русия в изборите в САЩ. В свързана с това мярка Министерството на финансите обяви, че е санкционирало още 8 лица заради "окупацията" на Крим от Русия.

„Санкциите са в координация с Европейския съюз, Великобритания, Австралия и Канада“, съобщава Белият дом.

Тази вечер Полша обяви трима руски дипломати във Варшава за нежелани на територията на страната, съобщи Министерството на външните работи. Днес посланик Сергей Андреев е бил извикан в министерството, където му е връчена нота с информацията за обявяване за персона нон грата на тримата, чиито имена не се споменават. Предполага се, че са изгонени за шпионаж.

В САЩ през март 2020 г. хакери са проникнали в системите на компанията SolarWinds, която произвежда програмно оборудване за управление и осигуряване безопасността на компютърни системи. Чрез вкарване на зловреден софтуер в рамките на почти 8 месеца, хакерите незабелязано са влизали и работели в компютрите на десетки държавни институции. САЩ обвиниха за атаката Русия и се заканиха да отговорят. 

ЦРУ е предало сведения още на администрацията на Доналд Тръмп, че Русия тайно е предлагала на афганистански бойци заплащане, за да стимулира повече убийства на американски военослужещи в Афганистан.

Ограниченията ще засегнат способността на Русия да набира деноминирани в долари облигации, тъй като заемодателите (американски банки) ще бъдат откъснати от американските финансови пазари. САЩ използваха подобен прийом при санкциите си срещу Иран и други държави.

Цените на руските държавни облигации започнаха да се колебаят през последните седмици именно в очакване на възможни санкции в тази посока. Но Русия, от друга страна, има относително малък дълг, което я прави по-малко уязвима на тази тактика, докато покачващите се цени на нефта са от полза за нейната икономика, пише "Ню Йорк таймс".

Новината за санкциите идва само два дни след телефонния разговор между президентите Джо Байдън и Владимир Путин, състоял се по инициатива на американеца. Освен че отправи покана за среща, Байдън предупреди руския си колега да не струпва войски по границата с Украйна и в Крим. Вчера прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че разговорът е имал за цел да подчертае последиците от действия на Русия. Възможно е новите санкции да замразят подготовката на среща между двамата държавни ръководители.

Това е втора порция санкции, която администрацията на Байдън налага срещу Русия. Първата бе заради руския опозиционер Алексей Навални, който бе осъден на ефективен затвор в страната си. Тези санкции бяха подобни на наложените през октомври от страна на ЕС и Великобритания, а след това разширени през март.

 

РЕАКЦИЯТА НА МОСКВА

Американският посланик в Москва Джон Съливан бе извикан в руското външно министерство, където му бе заявено, че Русия си запазва правото за ответни действия.

В Кремъл осъждат и смятат за незаконни всякакви санкции, заяви прессекретарят на Владимир Путин - Дмитрий Песков.  Той  добави, че Москва не би искала отношенията с Вашингтон да са по ленинската формула "стъпка напред, две назад". "Във всеки случай има принцип на взаимност по този въпрос (...), за да можем по-добре да гарантираме собствените си интереси", завърши коментара си Песков.

Ключови думи:

САЩ, Русия, санкции

Още по темата