Медия без
политическа реклама

"Демократична България" подгони Гешев и ВСС

Депутатите на Христо Иванов търсят парламентарна подкрепа за съдебна реформа чрез промени в Конституцията

15 Апр. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
От парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов директно обяви, че със сподвижниците му ще работят за отстраняването на Иван Гешев.

В отговор на поетия ангажимент за съдебна реформа депутатите от „Демократична България” представиха още в първия работен ден на парламента проект за промени в Конституцията, засягащи основно организацията и дейността на съдебната власт. В него се предвижда да бъдат подменени членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и главният прокурор Иван Гешев в срок от 6 месеца от приемането му.

В проекта има и други интересни идеи, които обаче могат да пропаднат, ако не се събере достатъчно парламентарна подкрепа. Десните са едва 27 души, а само за да бъдат внесени идеите им за разглеждане, са необходими 60 депутатски подписа. По време на протестите и други формации заявиха намерения за съдебна реформа, но посоката им не съвпада съвсем с тези на десницата.

Съдиите и главният прокурор

ВСС остава кадрови орган само за съдиите, предлагат от „Демократична България”. Съставът му се съкращава от 25 на 15 члена, от които само една трета ще се избират от парламента. Председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд да се предлагат от общите събрания на съдиите на съдилищата, а окончателното решение за освобождаването им да се взима от Конституционния съд и да бъде подкрепено от две трети от членовете на ВСС, пише още в проекта.

Главният прокурор сега се назначава и освобождава от президента по предложение на ВСС. Десните обаче предлагат номинацията да идва от парламента с подкрепата на три пети (144) от депутатите. Мандатът му се съкращава от 7 на 5 години, а процедурата по принудителното му освобождаване (т.нар. импийчмънт) стартира по инициатива на правосъдния министър или на една пета от депутатите. За да бъде завършена обаче процедурата, трябва да бъде подкрепена от 140 народни представители и от Конституционния съд.

Най-близо до „Демократична България” стоят депутатите на „Има такъв народ”, които също предлагат реформа на ВСС в програмата си. Тяхното желание е да бъде премахната напълно парламентарната квота. Вероятно тук двете формации биха могли да намерят пресечна точка. По отношение на главния прокурор обаче хората на Слави Трифонов настояват той да бъде избиран пряко от гражданите.

Лустрация на бившите комунисти

Предлага се още в конституцията да се запише, че със закон може да се забрани висши публични длъжности да бъдат заемани от хора, които са служили на бившата Държавна сигурност или са влизали в ръководните органи на БКП. Лустрацията е отколешно обещание на традиционната десница към нейните избиратели. Предложението може да получи подкрепа в парламента – ГЕРБ например в миналото са правили предложения за лустрация в дипломатическата служба. За да се случи обаче, трябва целият конституционен законопроект да мине на първо четене, а е твърде вероятно още в тази начална фаза да бъде спрян.

Граждани предлагат закони

Най-интригуващото предложение на "Демократична България" е въвеждането на гражданската законодателна инициатива. В проекта е записано, че 10 000 граждани с избирателни права ще могат за правят законодателни предложения. Редът, по който конкретно ще се осъществява такава инициатива, ще се определя със закон. Това е изцяло нова идея, която тепърва ще събира мнения и позиции.

Индивидуална конституционна жалба

Всеки гражданин да може да сезира Конституционния съд, предлагат десните. Това е стара идея, която се обсъжда изключително често от политици и граждански активисти, но така и остана само на хартия. Сега присъства в програмите и на другите нови партии – „Има такъв народ” и „Изправи се! Мутри вън!” Такова предложение направи и ГЕРБ в своя проект на конституция през 2020 г. Тук не би било трудно да се постигне компромис.

Още по темата