Quantcast
Хайде на къмпинг! | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Хайде на къмпинг!

Ако изберете маршрута по р. Дунав, може да опитате прясна риба, а ако тръгнете из Подбалкана или Родопите - да се потопите в топли минерални извори, рози, тракийски царе и гъсто вино
2 570
 Илияна Кирилова
Къмпингите у нас никнат като гъби - вече са около 90.

Никога не сте ходили на къмпинг? Не ви харесва самата идея за обща баня, щъкащи навред буболечки, пясък в гащите, спане в неудобен спален чувал и т.н. В сегашните пандемични времена обаче много хора преосмислят представата си за отдих - днес затворените пространства на големите хотели, колкото и да са удобни, ни напомнят за месеците карантина, а всички мечтаят за въздух и необятна шир. На къмпинг не се налага да се бутаме с десетки хора за закуска, нито да се дезинфекцираме всеки път, когато натиснем копчето на асансьора. Разбира се, и този вид туризъм си има своите предизвикателства, но човек има голям шанс след почивка да възкликне като хилядите убедени къмпингари: "Няма такъв рай!".

 

Подготовката

Вариант да се подготвите преди къмпингуване е да разпитате свои приятели, имащи опит с подобно преживяване. Ако нямате, спокойно може да се доверите на професионалистите. В портала за къмпинг и караванинг camping.bg има изобилие от информация как да изберете дестинацията си, какво точно да вземете, какво да имате предвид и т.н. За да не пропуснете някоя важна вещ, може да се доверите на техния изчерпателен списък, включващ всичко необходимо, като се почне от палатката, спалния чувал, възглавницата и сгъваемите маси и столчета и се стигне до мокри кърпички, отварачка, запалка, фенерче, батерии, пликчета за боклук, препарати за съдове и т.н. В сайта има и немалко практични съвети - как се разпъва палатка, как се пере спален чувал, как се прави домашен репелент или пък соларна фурна, как се пали дакотски огън, който е много по-устойчив на вятър, или пък да запалим такъв с лимон, дори какви ястия е удобно да си готвим и какви игри да играем с децата. А точно за децата приключението къмпинг ще бъде най-незабравимо.

 

Къде

В България новите къмпинги никнат като гъби след дъжд - вече имаме 90. През 2019 г. например врати са отворили два нови къмпинга - Оазис-Сливен и СПА къмпинг Велинград. Сравнително нови къмпинги има и в Шкорпиловци, Атлиман и Ботуша. Къмпинги има не само по морето, в близост до София например е Оазис-Зверино в Искърското дефиле. За жителите на Северна България като вариант за уикенда от camping.bg препоръчват къмпингите "Къпиновски манастир" или "Велико Търново", а за тези от южната част на страната - Оазис-Сливен и къмпинг "Емануил" на брега на язовир "Жребчево". 

 

Маршрути

Буквално преди дни излезе Къмпинг пътеводителят на България за 2021 г., който се разпространява безплатно. Книжката от 32 страници дава подробна информация за дължината на всеки маршрут, услугите и удобствата, които предлага всяко едно място за престой, цени и предложения за допълнителни занимания в района. Разработен е и един изцяло нов маршрут, който следва река Дунав от Видин до Русе и включва нови къмпинги, един от които ще бъде открит през май. Ето и малко подробности за тях:

Маршрут Северозапад е от София до Видин, включващ 4 къмпинга и един нов кемперстоп, както и множество забележителности по пътя - скали, пещери, водопади, екопътеки, манастири, крепости и др. Три са къмпингите около София, включени в пътеводителя - вилно селище "Грийн лейк" в село Храбърско, където има две обособени места за каравани и където може да се насладите на чудесен риболов в язовир Храбърско, Кемпери.БГ-София и къмпинг "Рибката" - Владо Тричков. След Своге е къмпинг "Оазис" в с. Зверино, Мездра, който разполага с места както за палатки, така и за каравани и кемпери. Около него са природният феномен Вратцата и пещерата "Леденика", манастирът "Седемте престола", Лакатнишките скали и карстовият извор "Житолюб". Преди Видин пък е къмпингът в комплекс Магура, в село Рабиша. В непосредствена близост е една от най-известните, големи и красиви пещери в България - "Магурата", както и единственото безотточно тектонско езеро у нас - Рабишкото езеро. Ако изберете този маршрут и сте любител на природата, може да отскочите да видите и Белоградчишките скали - на 25 км от комплекс Магура, Раковишкия манастир и крепостта "Кастра Мартис".

Вторият маршрут Дунав е от Видин до Русе по поречието на втората по големина река в Европа - Дунав. Той все още не е популярен туристически маршрут, но освен красивите панорамни гледки, също предлага много забележителности - антични градове, крепости, природни паркове, скални църкви, пещери, и разбира се - прясна дунавска риба. Първа спирка във Видин е крепостта "Баба Вида", след което идва къмпинг "Старите борове" - Синаговци. Втората забележителност е в Лом - крепостта "Алмус", около която се намира и вторият къмпинг от пътеводителя - в село Станевци, в комплекс "Хепи лъки хоум". Преди да стигнете до третия къмпинг - "Дунав" във Вардим, може да видите музей-парахода "Радецки" в гр. Козлодуй, Античния град Улпия Ескус, град Свищов и римския военен лагер Нове. Следват средновековният град-крепост "Червен" и Ивановските скални църкви, преди които е къмпинг "Кукери" в село Кошов. Той е новоизграден обект, на 27 км южно от Русе, в сърцето на природен парк "Русенски Лом", и предстои да отвори врати през месец май 2021 г., както и да посреща гости с палатки, каравани и кемпери.

Централна северна България - районът, заключен между Русе, Габрово, Велико Търново и билото на Стара планина, също предлага достатъчно интересни места за посещение - архитектурни резервати, древноримски градове, средновековни крепости, манастири, природни паркове, пещери, водопади. Тръгвайки на юг от Търново, където спокойно може да се отбиете до Царевец, следват Къпиновският манастир "Св. Н. Чудотворец", язовир "Йовковци" и Архитектурно-историческият комплекс "Даскаловивница" в град Елена. На север пък са Мостът на Кольо Фичето, древногръцкият град Никополис ад Иструм и Арбанаси. Включените  къмпинги по този маршрут са "Къпиновски" (Велчево), "Велико Търново" (Драгижево), "Стринава" (Дряново) и 'Мотокамп" в Идилево. В този район са още прекрасните Боженци, Трявна, Етъра, Еменският каньон и др. 

Маршрут Подбалкан - пътят от Пловдив до Бургас през Розовата долина с 3 включени къмпинга (Алба-Скобелево, Емануил-Паничерево, Оазис-Сливен) е определен като маршрутът на историята, ароматите и вкусовете. Разположен между Стара планина и Средна гора, той е с мек климат, топли минерални извори, рози, тракийски царе и... гъсто вино. Сред забележителностите, които ви очакват там, са Казанлъшката гробница, Гробницата на Свет III Голямата косматка, Националният музей "Хр. Ботев" в Калофер, Мъглишкият манаситр и екопътеката Винишки камък, Музеят на неолитните жилища в Стара Загора, Музеят на религиите, Музеят на магарето в Гурково, крепостта "Туида" в Сливен, природен парк "Сините камъни", резерват Жеравна, античният град Кабиле, Ямбол.

Маршрут Родопи започва от Пловдив, минава през Пазарджик, Велинград, Сърница и Доспат, Девин, Смолян, Чепеларе, Асеновград и се връща обратно в културната столица на България. Ако изберете него, може да отседнете в един от 4-те най-нови български къмпинга (къмпинг "Велинград", Глемпинг "Алианс" в Пловдив, "Ветрен дол" и "Весело село" в Сърница), докато през цялото време се любувате на планината на Орфей. Тук са парк "Клептуза", Музеят във Велинград с най голямата колекция на великденски яйца, пещерата "Лепеница", язовир "Белмекен", крепостта "Цепина", Баткунският манастир (ако се озовете наоколо през септември, може да попаднете на празника на смокинята), Бачковският манастир, Чудните мостове, Широка лъка, Буйновското ждрело, Ягодинска пещера, Триградското ждрело и пещерата "Дяволското гърло".

Маршрут Югозапад "тръгва" по магистрала "Струма" от София до Кулата с отбивки през най-топлия гейзер в Европа (Сапарева баня), най-малкия град в България (Мелник) и други интересни места. 4 са къмпингите по маршрута, включени в тазгодишния пътеводител - "Верила" в Сапарева баня, "Бор" - Рилски манастир, "Реката" - Мелник, и "Кромидово", а доста повече - забележителностите: Сапарева баня, Седемте рилски езера, водопадът "Скакавица", Рилският манастир, Мелник, Роженският манастир, Рупите и др.

Сред най-познатите маршрути е този по Черноморието от Дуранкулак до Странджа планина и Малко Търново. По пътя може да избирате измежду повече от 10 къмпинга, а забележителностите са безброй - като започнем от нос Калиакра и Ботаническата градина в Балчик, минем през Побитите камъни край Варна, най-дългия плаж у нас в Шкорпиловци, красивите Несебър и Созопол и стигнем до мистичната Странджа, с. Бръшлян, Малко Търново и т.н.

 

ГЛЕМПИНГ

Глемпингът (комбинация от английските думи glamorous и camping) с две думи може да се нарече луксозно къмпингуване. Той е за "по-глезените" туристи, които хем искат да се насладят на природата на открито, хем не искат да се откажат от удобствата на закритите помещения. Той е удачна комбинация от почивка на открито и хотелски комфорт, затова и започва да набира сериозна популярност, особено сред хората, търсещи алтернатива на традиционното хотелско настаняване. В глемпинг комплексите палатките са луксозни, караваните и бунгалата - модерни, има гурме ресторанти, СПА и др. Първото място за този вид туризъм в България е глемпинг "Гора", близо до къмпинг "Градина". В къмпинг пътеводителя е включен и още един глемпинг - "Алианс" в Пловдив (в маршрут Родопи).

Още

Торино - култура, шоколад, гурме... и още нещо
27 000 нелегални мигранти са атакували България само за 8 месеца

15.09.2021

573
Българи и румънци спасиха летните курорти

14.09.2021

1163