Медия без
политическа реклама

Появи се българска връзка в скандала между Чехия и Русия

Разузнавачи от ГРУ гръмнали през 2014 г. склад с оръжие до Злин, което Емилиян Гебрев е трябвало да закара до Украйна

18 Апр. 2021Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Българска връзка се появи в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия, който се разгаря от събота вечерта. Тогава премиерът Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха, че Прага ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души.

Взривът стана в склад за амуниции във Врбетице при преместване на оръжия, които е трябвало да бъдат продадени на български търговец на оръжие, твърди в Туитър Якуб Янда, директор на Европейски център за политика на сигурност. Той е шеф и на Kremlin Watch, стратегическа програма на чешкия тинк-танк "Европейски ценности". От негови постове, позоваващи се на източници от полицията, се разбира, че става дума за Емилиян Гебрев, който оцеля по чудо след опит за отравяне през април 2015 г. в София. Въпросното чешко оръжие е трябвало да бъде продадено и доставено за украинската армия. Чешката полиция смята, че взривовете на амуниции е трябвало да се случат извън чешката територия, но нещо се е объркало. Според чешките източници, в случая с взрива в склада са намесени лица от отряд 29155 в ГРУ, за който се предполага, че е замесен и в отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. Предполага се, че същата част стои и зад отравянето на Емилиян Гебрев. За българска връзка с взривените боеприпаси говори пред Би Би Си и специалистът по въпроси на сигурността проф. Марк Галеоти, който също твърди, че те са били обект на сделка за украинската армия на български търговец на оръжие. Бизнесменът бе потърсен за коментар, но в неделя не вдигаше телефона си. 

 

These weapons were supposed to be sold to Ukrainian army. Sources say the Bulgarian was Emilian Gebrev whom the GRU tried to murder in 2015 in Sofia.

Czech Police thinks that the ammo explosions were supposed to happen outside of Czech territory, but something went wrong.

— Jakub Janda (@_JakubJanda) April 17, 2021

 

Междувременно външният министър Ян Хамачек припомни, че в този склад е имало и втори взрив - на 3 декември 2014 г.. "Можем да кажем, че при първият взрив през октомври се е случило нещо, което не е било планирано”, казва той, цитиран от РИА Новости. Според него вторият взрив е станал по план, във време, когато оръжията вече е трябвало да са в България, където да бъдат предназначени за износ. Според Хамачек чешките власти активно са си сътрудничили с чуждестранни партньори в разследването на инцидента. От думите му не става ясно обаче дали изобщо са осъществени оръжейните сделки или те са били изцяло осуетени от взривовете.

 

 

 

Случай, белязан с четиригодишното мълчание на всички български институции, ненадейно се озова под прожекторите.

Чешката полиция е обявила за издирване руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които Лондон заподозря в отравяне на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Прага не свърза официално двамата с гоненето на 18-те дипломати, но постепенно връзката стана очевидна. Прага твърди, че руските граждани се издирват заради разследването на "обстоятелствата на тежко престъпление", техните снимки са публикувани в Twitter. Според полицията през октомври 2014 г. Боширов и Петров са били в Чехия - първо в Прага, след това в Моравско-Силезийския регион и Злинския регион.

„Лицата са използвали поне два документа за самоличност, като първо са били показани два руски паспорта на името на Александър Петров, роден на 13 юли 1979 г., и Руслан Боширова, роден на 12 април 1978 г. После са използвали молдовски паспорт на името на Николай Попа, роден на 18 юни 1979 г., и таджикски паспорт, издаден на името на Руслан Табаров, роден на 23 октомври 1975 г. ", се казва в съобщението.

За двамата се предполага, че са били в района на взрива през 2014 г. Има данни, че те са долетели на 13 октомври с полет от Москва до Прага и са си тръгнали на 16 октомври през Австрия. Именно хора от този отряд бяха заподозрени като съпричастни и за отравянето на Емилиян Гебрев, случило се пет месеца по-късно. От изявления на официални чешки лица в неделя, стана ясно, че двамата руснаци са били записани от видеокамера.

 

 

"Да, на снимките на британската полиция сме ние, но не сме никакви агенти, а в Солсбъри бяхме заради прочутата катедрала, но валеше и след час се върнахме в Лондон", заявиха в първото си интервю двамата руснаци, които според британското разследване са заподозрени в

 

Скандалът между Русия и Чехия избухна в събота вечер след извънреден брифинг, на който чешкият външен министър Ян Хамачек директно сравни ситуацията с взрива с опита за отравяне с "Новичок" на двойния агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри през 2018 г.  Чешкият премиер Андрий Бабиш пък директно обяви, че разузнавателните служби са доказали участието на ГРУ в експлозията в склада за боеприпаси. „Въз основа на недвусмислени доказателства, получени по време на разследването за причините за експлозията, трябва да заявя, че има обосновано подозрение за участие на офицери от руското военно разузнаване на ГРУ, звено 29155, при експлозията на боеприпаси във Врбетица, при която възникна сериозна заплаха за много жители, но на първо място загинаха двама наши граждани - невинни бащи на семейства ", каза Бабиш. 

Русия от своя страна изрази решителен протест пред властите в Чехия във връзка с решението за експулсирането на 18 дипломати. Късно в неделя вечер първо в МВнР бе извикан чешкия посланик в Москва, а след това беше обявено, че се гонят 20 човека от посолството. По този начин в представителството остават само 5 човека.

Според Москва, обвиненията за участие на руски граждани във взривяването на склада за боеприпаси звучат абсурдно. В официално съобщение се подчертава, че властите в Чехия са взели „безпрецедентно решение за експулсирането на 18 служители на руското посолство заради голословен и измислен предлог за участие на руските специални служби във взрива на военните складове във Врбетице през 2014 г.”.

„Това е още по-абсурдно, тъй като по-рано чешкото ръководство обвини за експлозиите фирмите, които са притежавали тези складове”, се казва в позицията на руското министерство. Москва твърди, че в чешките обвинения има американска следа. "В стремежа си да угодят на САЩ на фона на неотдавнашните американски санкции срещу Русия, чешките власти дори изпревариха в тази посока своите презокеански господари”, твърди МВнР. 

Още по темата